Preşedintele HORA consideră că industria turismului trebuie să beneficieze de des­păgubiri în regim de urgenţă. Daniel Mischie spune că orice închidere a activităţii în HoReCA face şi mai grea restartarea şi aruncă şi mai mulţi angajaţi în şomaj şi opera­tori în faliment.
„Credem că industria trebuie să beneficieze de despăgubiri în regim de urgenţă, altfel nu vom mai exista. Această industrie a turismului – hoteluri, restaurante, agenţii de turism, ghizi – toţi ope­ratorii din această industrie asigură partea frumoasă a acestei ţări. Guvernul, astăzi, omoară în fiecare zi această parte frumoasă a acestei ţări. Considerăm că HoReCa trebuie să fie desprinsă de principiul 3% şi HoReCa să poată funcţiona la 30% din capacitate, indiferent de cât este procentul de persoane infectate cu Covid. Orice închidere a robinetului, a activităţii în HoReCa, practic face şi mai grea restartarea şi aruncă şi mai mulţi operatori şi mai mulţi angajaţi în faliment, respectiv în şomaj sau în situaţia de a părăsi această ţară”, a spus Daniel Mischie.
El a subliniat astfel că este momentul în care HoReCa are nevoie de ajutor, de des­păgubiri pentru daunele care i-au fost aduse de Guvernul României, momentul în care să poată beneficia de principiul taxe zero pentru salariul minim. Între 70.000 şi 100.000 de angajaţi din industria turismului s-au reorientat spre alte domenii sau chiar au ales să părăsească ţara şi 15.000 de unităţi nu se vor mai redeschide niciodată.
Din 40.000 de unităţi care funcţionează în ţară probabil aproape 15.000 nu se vor mai redeschide niciodată. Aceasta înseamnă că 13.000 de antreprenori practic nu vor mai avea afaceri care să aibă angajaţi în această ţară şi care să livreze taxe şi impozite către această ţară.

Recomandările redacției