masuri estivale

Pentru evitarea evenimentelor nedorite şi, în special a cazurilor de înec, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă recomandă ca, pe timpul sezonului estival, să nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu ştiţi să înotaţi; să nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului, seara târziu sau pe timp de noapte; să evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente; să nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului; evitaţi  să intraţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte,  curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci.

De asemenea, supravegheaţi atent copiii şi nu îi lăsaţi să intre singuri în apă. O clipă de neatenţie poate fi fatală!

Pentru a avea un concediu liniştit, ISUArad mai recomandă, ca măsuri pentru apărarea împotriva incendiilor, ca, la cazarea în hotelsă solicitaţi de la recepţie/administrator informaţii referitoare la modul de comportare şi de anunţare în timp util, în caz de incendiu, precum  şi de  asigurare a salvării în condiţii de siguranţă pe căile de evacuare. După ce v-aţi cazat, citiţi planul de evacuare şi instrucţiunile stabilite de administraţia hotelului.

„Nu recurgeţi la improvizaţii ale instalaţiei electrice; în situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens sesizaţi imediat administraţia hotelului. Nu folosiţi aparate electrice personale neomologate. Nu introduceţi în clădirea hotelului substanţe inflamabile. Nu fumaţi în cameră. În situaţia în care fumatul este permis, aruncaţi scrumul şi resturile de ţigări numai în scrumiere. În  cazul  izbucnirii unui incendiu în hotel, părăsiţi imediat clădirea, urmând instrucţiunile din  planul de evacuare. Nu vă întoarceţi pentru a vă lua bunuri personale.  Utilizaţi pentru evacuare doar scările de evacuare. Nu folosiţi lifturile, acestea se pot bloca. În cazul în care coridorul sau  scările suntimpracticabile din cauza fumului, rămâneţi în cameră,  ţineţi  uşa închisă şi etanşaţi rosturile cu prosoape ori cearceafuri umede, precizau reprezentanţii ISU Arad.

 

Siguranţa bivuacului

Cetăţenii care îşi petrec concediul cazaţi la cort trebuie să respecte următoarele reguli: să nu amplaseze corturile decât în spaţiile special destinate; să respecte regulile de prevenire a incendiilor afişate. Focul deschis este interzis pe teritoriul campingului. Nu faceţi focul la mai puţin de 100 de metri de pădure, stuf sau papură şi în condiţii de vânt. Atunci când faceţi focul  în spaţiile special amenajate, supravegheaţi arderea permanent. La plecare stingeţi focul cu apă şi acoperiţi jarul cu pământ;nu lăsaţi copiii să se joace cu focul;nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegataţia uscată sau alte materiale combustibile; nu recurgeţi  la improvizaţii ale instalaţiilor electrice pentru alimentarea receptorilor electrici;nu folosiţi butelii/aragaz de voiaj cu defecţiuni; nu gătiţi în imediata apropiere a cortului; nu parcaţi autovehicolele decât în spaţiile special destinate.

Recomandările redacției