apa paginaReţeaua de alimentare cu apă potabilă va fi extinsă la un număr de 1.177 gospodării, iar cea de canalizare la 4.148 gospodării din localităţile Ineu, Şiria, Galşa şi Pâncota, din bani europeni, în cadrul Masterplanului de apă şi canalizare.
Astfel, cel de-al unsprezecelea contract de lucrări din cadrul Masterplanului de apă şi canalizare al judeţului Arad a fost semnat, miercuri, în prezenţa preşe­dintelului Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a directorului Companiei de Apă Arad, Gheorghe Bănăţan, a primarilor Ineului, Pâncotei şi Şiriei şi a constructorului.
Contractul „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în Ineu, Şiria şi Pâncota” a fost atribuit, prin licitaţie deschisă, companiei S.C. Hidroconstrucţia S.A.
Contractul, cu o valoare de peste 63,1milioane de lei, se va derula pe o perioadă de 24 de luni, cu o perioadă de notificare a defectelor de 12 luni.
În cadrul proiectului se va realiza reabilitarea şi extinderea reţelei de apă pe o lungime de 42,5 kilometri în localităţile Ineu, Pâncota, Şiria şi Galşa şi reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 86,7 kilometri în aceleaşi localităţi. De asemenea, se vor realiza cinci staţii de pompare apă uzată în oraşul Ineu, cinci staţii de pompare apă uzată în oraşul Pâncota, două staţii pompare apă uzată în localitatea Şiria şi o staţie pompare apă uzată în localitatea Galşa.
În cadrul aceluiaşi proiect, în oraşul Ineu se vor executa 788 branşamente apă, în oraşul Pâncota se vor face 77 bran­şamente apă, în localitatea Galşa vor fi făcute 228 branşamente apă şi în locali­tatea Şiria se vor face 1.084 branşamente apă. Totodată, este prevăzută executarea unui număr total de 4.138 racorduri canal astfel: 1.369 în oraşul Ineu, 1.086 în oraşul Pâncota, 519 în localitatea Galşa şi 1.164 în localitatea Şiria.
Efecte pozitive
În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, acest contract va avea efecte pozitive în cele patru localităţi care vor reuşi să ajungă, în următorii doi ani, la un procent de sută la sută în ceea ce priveşte reţelele de apă şi canalizare. „Această lucrare poate să înceapă, iar în acest moment putem spune că suntem în grafic cu aplicarea Masterplanului de apă canal în judeţul Arad. De asemenea, demonstrăm că, într-o perioadă complicată din punct de vedere economic la nivel mondial, reuşim să susţinem economia judeţului prin investiţii din fonduri europene”, a precizat Nicolae Ioţcu.
La rândul său, Gheorghe Bănăţan, directorul Companiei de Apă Arad a spus că, la finalul acestui contract, compania va avea un grad de funcţionare mai ridicat, iar populaţia va avea branşamentele gratuite. „În viitor, vom mai face investiţii în ceea ce priveşte reţeaua de apă şi cea de canalizare la Ghioroc, Păuliş, Lipova şi avem în vedere accesarea altor fonduri, în valoare de peste 100 de milioane de lei prin programul POS Mediu 2”, a explicat Gheor­ghe Bănăţan.
Pentru primarii celor trei localităţi acest contract înseamnă un pas spre civilizaţie. „În Şiria avem o reţea de canalizare şi apă nesemnificativă, iar acest contract este esenţial pentru extinderea lor. Sunt sigur că localnicii vor fi pozitivi vizavi de această investiţie pentru că vor avea branşamentele gratuite”, a precizat Valentin Bot, primarul comunei Şiria. La rândul său, Monel Pâncotan, administratorul public al oraşului Pâncota, a precizat că odată cu acest contract se va finaliza reţeaua de canali­zare şi apă în oraş. În ceea ce-l priveşte pe Călin Abrudan, primarul oraşului Ineu, deşi cunoscut ca şi contestatar al Masterplanului de apă, acesta a salutat inves­ti­ţia. „Eu am fost unul dintre cei mai aprigi contestatari ai acestui proiect. Însă, presiunea cetăţenilor a fost mare şi, în timp, am consta­tat că aceste investiţii sunt, de fapt, viitorul oricărei comunităţi”, a susţinut Călin Abrudan.
Valoarea totală a proiectului este de peste 577,4 milioane de lei fără TVA, din care 76,48% reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, 11,7% cea a Guvernului României, iar 1,8% contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului, restul de 10,02% fiind obţinut de S.C. Compania de Apă Arad S.A. prin credit bancar garantat de Consiliul Judeţean Arad.
Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu”, al cărui beneficiar este Operatorul Regional Compania de Apă Arad.

Recomandările redacției