Infernul din Centrul orașului – Ruină sau locuință transformată în groapă de gunoi?

0
958

Speranța unui centru al orașului demn de laudă pare să se năruie pe zi ce trece. Deși în mare, zona centrală a Aradului arată bine, continuă seria de surprize neplăcute din aproprierea Bulevardului Revoluției. Mai exact, pe strada Grigore Alexandrescu, nr. 2-4, se regăsește o clădire devenită deja faimoasă pentru starea sa deplorabilă, care este un pericol real pentru trecători.

 

Construcția este instabilă, cărămizile abia aștaptă să mai cadă în capul cuiva, nu de alta, dar nici ele nu mai suportă dezastrul de acolo.

Măcar de ar fi vorba numai de o arhitectură prost realizată, aceasta fiind cea mai mică din probleme.

În acea clădire aparent abandonată își găsesc confortul unui așa-zis cămin, oamenii străzii, care lipsiți de posibilitate materială, dorm pe unde apucă și fac mizerie pe unde apucă.

 

Clădirea s-a transformat într-o adevărată groapă de gunoi, deșeurile urât mirositoare fiind chiar puține acum, mulțumită unor binevoitori care în schimbul a 10 lei au mai dus câteva tomberoane pline ochi cu jegul prezent în acel loc.

Mulți locatari se luptă de ani buni ca să rezolve ceva în dreptul acestei clădiri care provoacă disconfort tuturor.

 

Se desprind grinzile

 

O doamnă care ne-a văzut în timpul realizării reportajului m-a oprit și mi-a explicat cum stau lucrurile din punctul său de vedere, aceasta fiind la curent cu situația clădirii, locuind vizavi de ea.

Avem un impediment în a face ceva, cu chiu cu vai ne tot chinuim să obținem autorizație pentru renovare. Are proprietar clădirea dar nu interesează pe nimeni. Nu de mult au căzut grinzi din clădire. În ultimi ani nu s-a făcut nimic. Până anul trecut nu era așa multă mizerie, dar anul trecut în vară pur și simplu nu am putut să stăm cu geamurile deschise, miroase groaznic”, afirmă doamna, cu nemulțumire.

 

O curiozitate sadică ne-a determinat să vedem ce se ascunde și în interiorul clădirii, iar ce am văzut acolo este de-a dreptul șocant.

Pentru a ajunge la etajul clădirii, trebuie să calci peste adunăturile de deșeuri, să ocolești câteva fecale și să-ți tragi aer în piept.

Acel etaj a fost clar locuit, dar este greu de inchipuit că cine a stat acolo nu s-a pricopsit cu vreo boală infecțioasă.

 

Grav este totuși că am observat cu stupoare câteva hăinuțe de copil, ambalaje de pufuleți, ciocolată și alte dulciuri, care ne duc la concluzia că un biet copil a fost nevoit să locuiască în condițiile puțin spus precare. Mizeria și mirosul înțepător este prezent și în acest așa-zis apartament care a inventat propriul criteriu de confort, provine din mulțimea de pet-uri de bere, miile de mucuri de țigări, hainele murdare și wc-ul infect care a fost folosit deși nu este conectat la canalizare.

 

Familie cu copil, locuitori ai clădirii

 

O femeie și-a făcut intrarea pe singura ușă reală a acelei clădiri și un trecător ne-a informat că aceasta locuiește acolo împreună cu familia.

Pe lângă locuința de la etaj, a lor arată impecabil, este curată, singura problemă fiind pereți răblăgiți.

Pentru a ne explica mai multe, femeia i-a dat cuvântul soțului ei, un bărbat relativ în vârstă.

Bărbatul a mărturisit că stă de mulți ani în acel loc, are un copil la grădiniță de șase ani, care în ciuda condițiilor precare, este cel mai bun din clasă și are medalii la diferite concursuri.

Dincolo este foarte murdar, sunt aurolaci care suflă în pungă, se droghează. Nu îmi las niciodată copilul singur, eu îl duc la școală, eu îl aduc. Nu pot să las așa, știind că există atâtea mizerii și oameni drogați”, a mărturisit capul familiei.

 

Printre mormanele de gunoaie se regăsește și sursa senzației de extaz a oamenilor fără casă, pastilele de codeină, folosite în principiu pentru dureri acute, dar acestea și-au găsit un alt scop, devenind droguri propriu-zise în cutii de medicamente. Cutii de pastile din acestea sunt la fiecare pas în acel loc abandonat de oameni, dar populat de aurolaci.

Proprietarii clădirii, după spusele bărbatului ce locuiește acolo, sunt plecați în străinătate, lăsând de izbeliște proprietatea aparținută de ei. Prin urmare, rezolvarea situației stă în mâna lor, deoarece fiind proprietate privată, nimeni nu are voie în mod legal să se ocupe de acel loc, doar cu acordul deținătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.