Infernul prin care trec cadrele medicale, într-o zi obișnuită, din cauza Covid

0
315

Covid-19 a năvălit în viețile noastre, pe nepusă masă. Ne-a lăsat frapați și deznădăjduiți, ne-a făcut să ne simțim cu adevărat mici și neajutorați. De un an încoace, tindem să dăm vina pe un oarecare sau un altul pentru cele întâmplate. Oamenii de pe întreg globul pământesc mor, suferă și pierd, câte pierd. Tindem să găsim soluția în a învinovăți medicii, care, la rândul lor, nu sunt decât niște simpli oameni cu familii, griji și frici. Iată că, la mai bine de un an de la calvarul ce a dat peste cap existența noastră, aducem un elogiu doctorilor, asistenților medicali și tuturor celor care încă nu se dau bătuți să trăiască…pentru noi, pentru ei, pentru omenire. 

În această noapte, Horea Timiș a postat pe pagina sa de facebook un mesaj impresionant, care cu siguranță, va atinge pe cineva, va sensibiliza, ba chiar va deschide ochii unora. 

Pentru toți scepticii… 

Trage aer, trage aer este tot ce se aude la această oră (2:21) în UPU Arad pe tronsoanele roșii. 38 pacienți pe 11 paturi cam aceasta este realitatea de pe la ora 23…bine că mai sunt paturi peste capacitate.. 

Am anunțat toate spitalele rând pe rând să NU mai trimită spre Spit. Județean Arad decât cazurile de maximă urgență, și să fie pregătite să primească și să temporizeze cât se poate local măcar până dimineață cazurile din arealul deservit. De la CNCCI am aflat că nu sunt locuri in județele din jur, inițial se putea la Timișoara apoi s-au ocupat urgent. Șeful UPU Arad dr.J a venit de acasă să ajute chiar dacă nu era tura dânsului. Am anunțat ambulanța în dispecerat să temporizăm evaluările covid până dimineață să degrevăm UPU. La fel dacă avem cazuri ușoare spre medii am dispus să se poată accesa centrele de permanență cele mai apropiate pentru ca acolo avem medici de familie si avem nevoie ca de aer de fiecare coleg. In județ Spitalul Ineu preia doua cazuri covidSpit. Sebiș ne oferă 5 paturi noncovid si un pneumolog de gardă, la fel medicul de gardă de la unitatea privată Chișineu-Criș ne pune la dispoziție câteva paturi cu oxigen. Spitalul Lipova are de gardă un pediatru dar vine în sprijin cu cinci paturi de interne în caz că este nevoie. Muncipal ATI preia din UPU două cazuri cu saturație 60% din paturile rezervate urgențelor chirurgicale… colegii au numele scris cu carioca pe combinezoane să poată să fie recunoscuți.. fantome albe care salvează vieți…nu știi cu cine stai de vorbă…la poartă o aparținătoare își caută mama. .. Au mai rămas în triajul din containere doi bărbați și șase femei. Pe tronsonul de febre, cel roșu de la UPU Arad imaginea este fără cuvinte…pe primul pat o colegă de la ATI resuscitează un suflet… restul paturilor sunt ocupate și majoritatea respiră prin mască… imaginea nu are cuvinte dar pentru mulți este o zi de muncă..chiar normalitate în ultimul an. Putem să extindem la nesfârșit paturile și ventilatoarele dar nu mai avem personal suficient…cea mai mare problemă este lipsa personalului…. am scris aceste rânduri pentru scepticii Covid și pt cei care dorm la această oră și se gândesc că dacă nu îi vezi ei nu există…ba există..și Covid și durere și multă epuizare a cadrelor medicale.. doar că la ei este aproape în fiecare zi la fel de un an…este mult de povestit prin ce se trece, nici liniștea nu mai acoperă lipsa cuvintelor…”, a spus Horea Timiș, directorul executiv DSP Arad. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.