Rata anuală a inflației în zona euro a rămas la nivelul de 0,1% în noiembrie, similar cu cel înregistrat luna trecută, arată o estimare preliminară publicată miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit Agerpres, principalele elemente responsabile pentru menținerea inflației în noiembrie au fost prețurile la alimente, alcool și țigări, care au înregistrat un avans de 1,5%, față de 1,6% în octombrie, urmate de cele aferente serviciilor (1,1% comparativ cu 1,3% în octombrie), bunurilor industriale (1,5% comparativ cu 1,6% în octombrie) și energiei (minus 7,3%, comparativ cu minus 8,5% în octombrie).

În octombrie 2015, un număr de 13 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflație negativă, comparativ cu perioada similară din 2014, iar România a avut a doua inflație negativă din UE.

Potrivit Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 0,1% în luna octombrie, de la minus 0,1% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană rata anuală a inflației s-a situat, luna trecută, la 0%, de la minus 0,1% în septembrie.

Țările cu cea mai mare rată anuală a inflației au fost Malta (1,6%), Belgia (1,2%), Suedia (0,9%), Austria și Portugalia (ambele cu 0,4%). În schimb, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Cipru (minus 1,8%), România (minus 1,4%), Bulgaria (minus 1,2%), Slovenia (minus 1,1%) și Spania (minus 0,9%).

Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 19 traderi arată că la ședința de politică monetară din 4 decembrie BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro și majorarea inflației. 11 dintre cei 19 traderi intervievați susțin că BCE va extinde programul de achiziții cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinși că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă.

Analiștii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro și declinul prețului țițeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.

Recomandările redacției