Inflaţia ne aduce taxe şi amenzi mai mari

0
286

 

Consilierii municipali au aprobat, în şedinţa de marţi, indexarea pe baza ratei inflaţiei a impozitelor și taxelor locale, precum și a limitelor amenzilor care se fac venit la bugetul local aplicabile în anul fiscal 2020. Trebuie precizat că indexarea se face obligatoriu, conform legilor în vigoare, nefiind la latitudinea administraţiei locale. “ Potrivit prevederilor art. 491 și art. 493 alin. (7) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, precum și limitele amenzilor care se fac venit la bugetul local, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliul local, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”. Potrivit site-ului oficial al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, rata inflației pentru anul 2018 este de 4,6%.

Prin urmare, se impune indexarea, pentru anul 2020, a impozitelor și taxelor locale prevăzute la Titlul IX din Legea nr.227/2015 actualizată cu rata inflației de 4,6%.

Ce se indexează?

Potrivit art. 454 din Legea nr.227/2015 actualizată, impozitele şi taxele locale sunt după cum urmează: impozitul pe clădiri şi taxa pe clădiri; impozitul pe teren şi taxa pe teren; impozitul pe mijloacele de transport; taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor;  taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; impozitul pe spectacole; taxele speciale; alte taxe locale.

Nuanţări şi excepţii

Întrucât cuantumul taxelor speciale și ale altor taxe locale nu sunt stabilite prin Codul fiscal, cu excepția taxei pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă și a taxei pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri, ci prin hotărâre a consiliului local, acestea nu intră sub incidența indexării; nivelurile taxelor speciale și ale altor taxe locale pentru anul 2020 vor fi stabilite prin hotărârea anuală a consiliului local de stabilire a impozitelor și taxelor locale, în condițiile art. 489 alin.(1) și (2) din Legea nr.227/2015, actualizată.

În ceea ce privește taxele judiciare de timbru şi alte taxe de timbru prevăzute de lege, acestea nu intră în categoria impozitelor și taxelor locale, ci sunt venituri ale bugetului local, potrivit prevederilor art. 494 alin.(10), lit.b) din Legea nr.227/2015 actualizată. Nivelurile acestor taxe se ajustează și se actualizează pentru a reflecta rata inflaţiei în conformitate cu normele elaborate în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul

Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, potrivit art. 494 alin.(11) din Legea nr.227/2015 actualizată, respectiv prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice şi a Ministerului Justiţiei, potrivit art. 50 alin.(1) din O.U.G. nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările și completările ulterioare. Intră sub incidența indexării și amenzile care constituie venit la bugetul local, prevăzute la art. 493 alin.(3) și (4) din Legea nr.227/2015 actualizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.