Pe parcursul acestei zile, angajații MAI au verificat și au gestionat cu celeritate toate sesizările privind evenimentele electorale, în contextul organizării alegerilor locale parțiale din 36 de localități din 23 de județe pentru funcția de primar, respectiv pentru un consiliul local.
De la începutul procesului de vot, au fost înregistrate 83 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral.
Cele mai multe dintre acestea privesc fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului la vot și continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. De asemenea, au fost înregistrate patru sesizări în ceea ce privește coruperea alegătorilor, patru sesizări referitoare la sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianțe politice, alianțe electorale sau candidați independenți, trei sesizări de turism electoral și câte o sesizare de fraudă la vot, tulburarea liniștii publice, împiedicarea liberului exercițiu de a alege sau a fi ales, violarea confidențialității votului.
Fiecare situație sesizată a fost verificată cu promptitudine de angajații MAI. 42 dintre sesizări nu s-au confirmat.
În urma verificărilor, au fost constatate 33 de contravenții și s-au aplicat amenzi în valoare de 25.200 de lei.
În alte șapte situații, se efectuează cercetări pentru săvârșirea unor posibile fapte de natură penală. Infracțiunile constatate, pentru care sunt cercetate 10 persoane, se referă la coruperea alegătorilor, fraudă la vot, împiedicarea dreptului de a alege sau a fi ales și violarea confidențialității votului.

Recomandările redacției