Marius Copil a jucat, ieri, prima sa finală de turneu ATP 500 Series la Basel, în Elveția. Arădeanul a fost învins cu 6-7, 4-6 în ultimul act de elvețianul Roger Federer, locul 3 mondial în acest moment, jucător considerat de mulți cel mai bun tenisman din istorie.
Copil i-a făcut față cu brio marelui Federer, pe care l-a condus în ambele seturi (3-1 în primul și 4-1 în al doilea), dar în final favoritul numărul 1 al turneului s-a impus.
Discursul lui Marius Copil s-a auzit cu greu pe micile ecrane, deoarece microfonul românului era poziţionat prea jos. „Vă mulţumesc pentru că aţi fost prezenţi aici din prima zi. Eu am început turneul puţin mai devreme, de sâmbătă trecută (n.r Marius Copil a ajuns în finală după ce a pornit turneul din calificări). E al doilea discurs pe care îl ţin, sper să nu fiu jenant. Roger, a fost o onoare pentru mine să mă aflu în acelaşi loc cu tine. Îţi mulţumesc foarte mult pentru ceea ce ai făcut în tenis – vorbesc pentru mine şi pentru toţi jucătorii din top 200. Sper ca de acum încolo cariera mea s-o ia în sus, e foarte frumos să joci în locuri ca cel în care mă aflu astăzi”, a spus Marius Copil, după finala de la Basel.
De partea cealaltă, Federer şi-a început discursul cu numeroase laude la adresa românului. L-a sfătuit să rămână la acest nivel şi i-a urat să ajungă cât mai sus în clasament. Federer a ţinut mai apoi să le mulţumescă şi spectatorilor, dar şi organizatorilor, după ce şi-a adjudecat titlul cu numărul 99 din carieră: „Felicitări, Marius! Îţi doresc să joci la fel de bine şi în sezonul următor. Jocul tău merită să fie răsplătit cu rezultate bune”.
Până în finală, Copil i-a învins pe Ryan Harrison (59 ATP), Marin Cilic (6 ATP), Taylor Fritz (57 ATP) și Alexander Zverev (5 ATP). Victoria îi aduce arădeanului un cec pentru 209.715 euro și 300 de puncte ATP ce îi asigură pătrunderea în top 60 ATP. Cea mai bună clasare din cariera sportivului este locul 73, pe care Copil l-a ocupat în februarie. Înainte de turneul din Elveția, arădeanul era al 93-lea în clasamentul ATP.

Recomandările redacției