•   Interviu cu Ioan Marinel Urs, primarul comunei Ignești

În ultima vreme, comuna Ignești a beneficiat de multe modernizări mai ales în ceea ce privește infrastructura și asta se datorează în mare parte edilului comunei Ignești, Ioan Marinel Urs și mai ales a colaborării foarte bune cu viceprimarul Toader Ioan Gruia.

– Domnule primar, sunteți de acord să facem un bilanț al anului 2015?
– Da, sunt de acord. Pot spune că 2015 a fost anul cu multe realizări pentru comună în ceea ce privește infrastructura locală, la străzi dar și în alte domenii: învățământ și cultură. Vreau să subliniez că anul trecut am finalizat lucrarea de asfaltare a DC18, drum care face legătura între localitățile Ignești, Susani și Nădălbești, lucrare efectuată în perioada 2012-2015 în valoare de 1,6 milioane lei. Tot anul trecut am terminat de modernizat străzile în satele Ignești, Susani, Nădălbești și Minead pe o lungime de 3,6 kilometri, lucrare în valoare de 1,2 milioane lei, sumă alocată integral de la bugetul local al comunei.
O investiție importantă a fost finalizarea lucrărilor la noul Cămin Cultural din satul Susani în valoare de 370 de mii de lei, banii i-am avut tot de la bugetul local, dar am avut și sprijin din partea Consiliului Județean. La Căminul Cultural locuitorii din satele Susani și Nădălbești pot să-și organizeze diferite activități deoarece sunt condiții foarte bune.
Școlile din localitățile Ignești și Susani au condiții bune în ceea ce privește desfășurarea activității de învățământ, iar pentru recreerea copiilor au fost achiziționate locuri de joacă pentru cele două școli. O altă realizare importantă pentru comună este demararea lucrărilor de actualizare a PUG-ului, odată cu finalizarea acestuia ne extindem intravilanul comunei cu aproximativ 16 ha, automat vom avea mai mult loc pentru construcții de locuințe, locuri de agrement și pentru construcții industriale, încercându-se atragerea investitorilor. Dacă tot suntem la capitolul realizări aș putea spune cu sufletul împăcat că am finalizat demersurile de aderare la GAL Codru-Moma alături de alte comune din vecinătate, atât din județul nostru cât și din județul Bihor. Ca beneficii, locuitorii din teritoriul acestui GAL vor accesa mai ușor proiecte de finanțare din fonduri europene în perioada 2014-2020. Eu zic că anul 2015 l-am încheiat destul de bine, pot sta cu fruntea sus în fața locuitorilor, ceilalți primari nu au făcut cât am făcut eu pentru comună în acest mandat.
-Afirmați că anul 2016 va fi anul de forță în ceea de privește modernizarea comunei?
– Da, așa am precizat și mă voi ține de cuvânt, ca de obicei, așa mă știu locuitorii comunei: un om de cuvânt, cum v-am spus nu îmi plac minciunile. Să revenim la prioritatea lucrărilor, continuăm proiectarea străzilor neterminate din comună, pe urmă vom amenaja parcările și spa­țiile pietonale din fața primăriei, vom începe lucrările de renovare a clădirii dispensarului din localitate, o altă lucrare importantă va fi amenajarea parcării și trotuarelor în fața Căminului Cultural din Susani. În funcție de încasarea impozitelor și taxelor locale voi continua amenajarea trotuarelor în satele Minead și Nădălbești, mai am în vedere lucrări de întreținere și împrejmuire a cimitirelor din comună.
Odată cu venirea primăverii un lucru prioritar este împădurirea și întreținerea plantațiilor forestiere din patrimoniul comunei, având în vedere că primăria dispune de pădure, odată ce exploatăm și plantăm unde este cazul, masa lemnoasă pentru populație o asigurăm din pădurea noastră.
– Domnule primar, aveți sau ați avut nemulțumiri în mandatul dumneavoastră?
– Da, aici mă refer la consilierii locali, unii au uitat ce rol au ei într-o comunitate, s-au concentrat mai mult pe viitorul lor politic. Mereu vin la mine locuitori din toată comuna și mă întreabă de subvenții, este o mare întârziere pentru fermieri și crescătorii de animale, deoarece noi nici până azi nu am încasat la bugetul local plata chiriilor pășunilor închiriate. O altă nemulțumire, tot la capitolul buget este faptul că în urma unor acțiuni greșite a fostei conduceri a primăriei trebuie să returnez statului sume de bani până în anul 2017, bani cu care am putea face multe.
Ce ne spun unii locuitori ai comunei
„Așa primar nu a avut comuna niciodată, sunt de mulți ani în comună și îi știu pe toți“ au spus doi localnici.
„Este vorba de cei șapte ani de acasă și din ce familie provii și cu asta am spus totul. Este primar cât vrea dumnealui“ au precizat cele două persoane.

Recomandările redacției