12 trofee se vor afla în joc în această după-amiază pe Arena Francisc Neuman. UTA și FC Argeș sunt două dintre echipele care au lăsat urme adânci în istoria fotbalului românesc. UTA are 6 titluri de campioană, FC Argeș are doar două, dar ultimul l-a câștigat ceva mai recent (1979). La cupe ale României, scorul este egal, 2-2. În ceea ce privește parcursul european, dacă oaspeții de azi se pot lăuda cu un duel cu Real Madrid, în care i-a învins pe spanioli la Pitești, Bătrâna Doamnă a fotbalului românesc a reușit chiar mai mult, eliminarea olandezilor e la Feyenoord, cea mai bună a echipă a momentului în toamna anului 1970. 

UTA și FC Argeș se întâlnesc în această după-amiază pentru a 46-a oară pe prima scenă a fotbalului românesc. Bilanțul este unul favorabil piteștenilor, care conduc cu 19-17 în scorul victoriilor, 9 partide încheindu-se la egalitate. Golaverajul între cele două echipe este de 60-61. Primul duel dintre cele două echipe a avut loc pe 29 octombrie 1961 la Pitești, când Dinamo Pitești (așa cum se numea echipa în acel moment) a câștigat cu 3-1. La Arad, cele două au jucat prima dată în returul acelui campionat, pe 27 mai 1962, când UTA s-a impus cu 3-0.

După o perioadă tulbure atât pentru fotbalul arădean cât și pentru cel piteștean, cele două echipe au revenit „la braț“ pe prima scenă a fotbalului românesc după meciul de poveste din vara anului 2020 și au continuat șirul duelurilor memorabile și în prima ligă. În etapa a treia a campionatului trecut, UTA a condus la Pitești, a ratat câteva ocazii monumentale, pentru a se trezi egalată spre finalul partidei. În retur, la Arad, textiliștii au rămas în 10 oameni în minutul 56, dar au reușit să deschidă scorul prin Roger în minutul 85, doar pentru a fi egalați și apoi înfrânți prin două goluri primite în următoarele 5 minute. În play-out, lucrurile au fost destul de clare, FC Argeș câștigând pe propriul teren cu 4-1. UTA a trebuit să aștepte până în etapa a doua a acestui sezon pentru a reuși prima victorie împotriva alb-violeților, de la revenirea în Liga 1. Pe 23 iulie, în Trivale, Dangubic înscria cu călcâiul pentru un gol care a consfințit prima victorie stagională pentru echipa noastră.

Din punct de vedere al formei sportive, UTA se aliniază la startul meciului cu o singură înfrângere în ultimele 5 partide dar, la fel de adevărat este că nici nu a câștigat în ultimele trei etape, înfrângerea de pe teren propriu cu Chindia fiind urmată de două remize albe, la Mioveni și Ovidiu. FC Argeș în schimb, are trei victorii și două înfrângeri în ultimele 5 meciuri, cel mai recent succes fiind în etapa trecută, când a învins pe teren propriu una dintre pretendentele la titlu, CS Universitatea Craiova.. Ultima victorie în deplasare a piteștenilor datează din 23 octombrie când băieții lui Prepeliță și Ianovschi opreau cu un sec 2-0, seria incredibilă de succese a Voluntariului.

Cele două echipe sunt vecine de clasament, UTA pe locul 8 iar FC Argeș pe locul 9, despărțite de un singur punct (25 vs 24). De remarcat este faptul că, în timp ce UTA este o echipă care pierde greu, având doar trei înfrângeri în acest sezon, FC Argeș pare mai mult o echipă de „totul sau nimic“, contabilizând până acum 7 victorii, 6 înfrângeri și doar 3 remize. Echilibrul persistă și la diferența de golaveraj unde Aradul propune un 15-10 în timp ce oaspeții au în acest moment 16-12. Echipa noastră mai trebuie să fie în gardă și din punct de vedere al următorului aspect: în timp ce UTA se află pe locul 6 într-un clasament al punctelor câștigate pe teren propriu, FC Argeș este pe poziția a patra în clasamentul „deplasărilor“. Piteștenii au câștigat mai multe meciuri pe terenuri străine (4) decât a făcut-o UTA acasă (3). Ținând cont de acest lucru ne putem aștepta la un meci în care oaspeții să nu propună o tactică „la mica ciupeală“ ci să joace la victorie.

La UTA singura absență o reprezintă cehul Tomas Wagner, care este indisponibil până la finalul anului, în timp ce piteștenii n-au raportat nicio problemă medicală în lot. Cum niciuna dintre echipe nu are suspendați, totul depinde de inspirația celor doi antrenori în a alege cel mai bun 11 dintre toți jucătorii pe care-i au la dispoziție.

Meciul va fi arbitrat la centrul de Sorin Costreie din Buftea. Asistenții săi sunt Andrei Constantinescu din București și Ferencz Tunyogi din Zalău, în timp ce al patrulea oficial este craioveanul George Găman. FRF l-a delegat la acest meci ca observator de arbitri pe Iosif Olah din Sfântu Gheorghe iar LPF îl trimite la Arad ca observator de joc, pe Iuliuss Nemțeanu din Ghermănești.

Partida va începe la ora 17.30 și, conform unei hotărâri de guvern apărută aseară în Monitorul Oficial, se va desfășura cu spectatori în tribună, în limita a 30% din capacitatea arenei. Jocul este transmis în direct de posturile Digi Sport 1, Telekom Sport 1 și Look Sport.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției