inghetataCel mai savurat desert pe timp de vară, îngheţata, este un energizant natural, care te scapă de stres. Iată câteva beneficii asupra sănătăţii.

– Dacă preferi o îngheţată cu ciocolată, te alegi şi cu un plus de energie, pentru că ciocolata produce şi fenamină, un excitant ce alungă foamea şi somnul. Mai mult, îţi întăreşte oasele, scade presiunea sângelui, potoleşte setea, înlătură parţial sau total sindromul premenstrual, opreşte balonarea, creşte imunitatea, previne apariţia pietrelor la rinichi.

– Îngheţata, în special cea preparată în casă, fără aditivi, coloranţi sau alte substanţe dăunătoare sănătăţii, previne hipertensiunea arterială, susţine prof. Robert Heaney, expert în nutriţie la Universitatea Creighton din Omaha (SUA). Potrivit acestuia, „meritul” aparţine unuia dintre ingredientele de bază din îngheţată, laptele, bogat în proteine, grăsime şi lactoză. În plus, laptele conţine toate mineralele implicate în menţinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale (calciu, potasiu, magneziu, sodiu).

– Ţi s-a întâmplat să nu ai răbdare să se răcească mâncarea şi fiind prea fierbinte te-ai ars? În acest caz poţi vindeca durerile cu o lingură de îngheţată care te va calma. Poţi, de asemenea, să bei ceva rece sau să ţii un cub de gheaţă în gură. De asemenea, potrivit nutriţioniştilor, în zilele călduroase, poţi scăpa cu uşurinţă de stresul generat de expunerea la temperaturile ridicate dacă mănânci îngheţată. Datorită conţinutului bogat în calciu şi magneziu, acest produs relaxează şi calmează sistemul nervos.

– Studiile specialiştilor arată că o dietă bogată în îngheţată împiedică recâştigarea kilogramelor pierdute în urma unei cure de slăbire. Potrivit medicului Michael Zemel, de la Universitatea Tennessee din Knoxville (SUA), această particularitate se datorează calciului, un mineral care se găseşte din plin în laptele folosit la prepararea îngheţatei.

– Îngheţata preparată din grăsime animală (lapte, smântână, unt sau lapte praf – considerate a fi cele mai bune surse de calciu) mai are un beneficiu: împiedică formarea calculilor renali (pietre la rinichi). Un studiu desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, publicat în New England Journal of Medicine, arată că persoanele care au avut o dietă săracă în calciu (sub 400 mg pe zi) prezintă un risc dublu de apariţie a calculilor renali, în comparaţie cu cele a căror dietă conţinea peste 1.200 mg de calciu pe zi. Necesarul zilnic de calciu este de 500 mg la copii, 1.000 mg la adolescenţi, 1.200 mg la adulţi şi 1.500 mg la persoanele peste 50 de ani.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției