Îngrijirile medicale la domiciliu, costisitoare

0
222
ingrijiri
Îngrijirile medicale la domiciliu constituie o alternativă mult mai ieftină

Creditul bugetar aprobat în anul 2014 pentru serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu este de 1.059 mii lei, execuţia bugetară fiind până la data de 30.09.2014, de 584,29 mii lei. „În ceea ce priveşte acordarea de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, la data de 30.05.2014 se aflau în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Arad un număr de şapte furnizori. În perioada de contractare s-a încheiat un nou contract de furnizare de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu. Astfel, la 30.09.2014 se aflau în contract cu CAS Arad un număr de opt furnizori de servici de îngrijiri medicale la domiciliu“, ne-a declarat dr. Gheorghe Domşa, preşedintele CAS Arad.

Având în vedere că serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu constituie o alternativă mult mai ieftină pentru sistemul de sănătate şi, în acelaşi timp, una care creşte calitatea vieţii pacienţilor, se urmăreşte ca asiguraţii cu afecţiuni acute sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependenţă şi o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară, să beneficieze în continuare de anumite tratamente la domiciliu dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri în ultimele 11 luni în mai multe etape (episoade de îngrijire). Prin decontarea de către CAS Arad a serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu furnizate de cei opt furnizori de servici de îngrijiri medicale la domiciliu se elimină costurile ridicate de cazare într-o unitate sanitară cu paturi. În perioada 01.01.2014-30.09.2014 s-au emis un număr de 1.235 de decizii de îngrijiri la domiciliu pentru un număr de 971 persoane (CNP unic pe trimestru). CAS Arad a decontat până la data de 30.09.2014, un număr de 74.931 de servicii medicale realizate în 11.554 zile de îngrijiri medicale la domiciliu în valoare de 569,310 mi lei şi în limita creditului de angajament aprobat pentru anul 2014 de 1.101,00 mii lei.

Modalitatea de decontare a serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se face în felul următor: în perioada 01.01.2014-30.05.2014 s-a făcut în funcţie de numărul de zile îngrijiri medicale la domiciliu realizate, raportate şi validate conform normelor, în limita numărului de zile aprobat de Casa de Asigurări de Sănătate pentru fiecare caz aprobat. Tariful pe caz pentru un episod de îngrijire la domiciliu se obţine înmulţind numărul de zile de îngrijire corespunzător unui episod de îngrijire la domiciliu cu tariful pe o zi de îngrijire la domiciliu. Tariful pe o zi de îngrijire la domiciliu este 50 lei. În perioada 01.06.2014-30.09.2014 s-a făcut în funcţie de numărul de zile îngrijiri medicale la domiciliu realizate, raportate şi validate conform normelor, în limita numărului de zile aprobat de Casa de Asigurări de Sănătate pentru fiecare caz aprobat. Tariful pe caz pentru un episod de îngrijire la domiciliu se obţine înmulţind numărul de zile de îngrijire corespunzător unui episod de îngrijire la domiciliu cu tariful pe o zi de îngrijire la domiciliu. Tariful maximal pe o zi de îngrijire la domiciliu este de 5 lei, pentru îngrijirile acordate asiguraţilor cu status de performanţă ECOG 4 şi tariful maximal pentru o zi de ingrijire acordat asiguraţilor cu status de performanţă ECOG 3 este de 50 lei. În tariful pe o zi de îngrijire sunt incluse costurile materialelor sanitare pentru realizarea serviciului de îngrijire la domiciliu. Prin o zi de îngrijire se înţelege efectuarea de către furnizor a minimum o vizită la domiciliu conform recomandării, pentru un asigurat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.