Înmatricularea automobilelor va pleca de la Ministerul Afacerilor Interne și va intra în portofoliul Ministerului Transporturilor, prin Registrul Auto Român, dacă proiectul de lege introdus în Parlament va fi votat.  

De asemenea, procesul de înmatriculare a unui automobil ar putea fi simplificat, potrivit aceluiași proiect, care se bucură de susținere din partea mai multor partide. 

În România, înmatricularea vehiculelor, dar și eliberarea de permise de conducere a fost făcut de structuri ale poliției, ulterior, în anii 2000, acestea fiind separate în cadrul MAI, dar în structuri cu caracter civil. 

Dacă legea va fi votată în forma actuală, activitățile de înmatriculare vor fi transferate în competența Ministerului Transporturilor, prin RAR, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor publicării legii, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia.  

Românii vor merge la reprezentanțele teritoriale ale RAR nu doar pentru eliberările de cărți de identitate și verificări tehnice, ci și pentru toate activitățile de înmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare și evidență a certificatelor de înmatriculare și a plăcilor cu numere de înmatriculare a vehiculelor, precum și de eliberare și evidență a autorizației de circulație provizorie sau pentru probele vehiculelor. 

Argumentul principal al propunerii legislative este eliminarea costurilor nejustificate generate de birocrația privind înmatricularea și înființarea unei structuri mai eficiente. 

În toate țările vest-europene, evidența vehiculelor și înmatricularea acestora aparține Transporturilor, nu poliției sau Ministerului de Interne. 

Recomandările redacției