Un număr de 25.344 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale au fost eliberate, în primele opt luni ale anului 2013, în scădere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, cele mai semnificative diminuări fiind consemnate în regiunea de dezvoltare Nord-Est, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate luni.

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2013, au fost eliberate 25.344 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu 722 autorizaţii mai puţine (-2,8%), în comparaţie cu intervalul similar din anul anterior.

Cele mai semnificative scăderi au fost consemnate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-695 autorizaţii), Sud-Muntenia (-167 autorizaţii) şi Sud-Est (-134 autorizaţii). Pe de altă parte, creşteri au fost consemnate în Vest (+214 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+188 autorizaţii) şi Centru (+68 autorizaţii).

În acelaşi timp, în luna august a acestui an, au fost eliberate 3.833 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, mai puţin cu 6,9% comparativ cu luna anterioară, şi cu 4% sub numărul înregistrat în august 2012.

Regiunile de dezvoltare unde s-au înregistrat cele mai importante scăderi au fost: Nord-Vest (-105 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-76 autorizaţii), Vest (-62 autorizaţii) şi Nord-Est (-48 autorizaţii). În regiunea de dezvoltare Sud-Est s-a consemnat o creştere a numărului de autorizaţii de acest tip (+61 autorizaţii).

Distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-160 autorizaţii) reflectată regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-153 autorizaţii), Nord-Vest (-85 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-25 autorizaţii) şi Centru (-7 autorizaţii). Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+46 autorizaţii), Vest (+38 autorizaţii), Sud-Est (+14 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (+12 autorizaţii).

Sursa datelor INS o constituie cercetarea statistică lunară ‘Autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri’ (ACC), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European şi Parlamentului European cu privire la statisticile pe termen scurt.

Cercetarea statistică este exhaustivă şi se adresează unui număr de circa 3.000 de instituţii ale administraţiei publice locale (consilii judeţene şi locale).

 

 

 

(AS – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției