Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,4% în septembrie faţă de august, la 3.321 lei, şi cu 7,8% faţă de septembrie 2019, valorile cele mai mari înregistrându-se în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (7.879 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.753 lei), arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).În câştigul salarial mediu lunar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
„În luna septembrie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.414 lei, cu 77 lei (+1,4%) mai mare decât în luna august 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.321 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 46 lei (+1,4%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (7.879 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.753 lei)”, arată datele INS.
În septembrie, comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,8%. Indicele câştigului salarial real a fost 105,2% pentru luna septembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 101,5% pentru luna septembrie 2020 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 223,8%, cu 3,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2020. În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului sala­rial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influen­- ţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuniCAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 18,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv 18% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 5% şi 9% construcții, în depozitare şi activităţi au­xiliare pentru transporturi, alte activităţi extractive, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fa­bricarea produselor textile, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor; între 3% şi 5% în fabricarea produselor din tutun, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice). Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august 2020 de prime oca­zionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/ proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.
(sursa: news.ro)

Recomandările redacției