Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în luna mai cu 2,7% faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai mult, şi datele ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate arată o scădere cu 3%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,4 %, respectiv cu 3,3%.

În primele cinci luni din 2013, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut ca serie brută faţă de perioada similară a anului trecut cu 0,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a rămas la nivelul perioadei din anul precedent.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2013, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 2,7%, datorită reducerii vânzărilor de produse nealimentare (-5,9%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,0%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,9%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2013, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 3,0%, datorită reducerii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-6,6%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-6,0%). Creşteri s-au înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2013, comparativ cu luna mai 2012, a înregistrat o scădere cu 4,4% datorată scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-13,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (-2,5%). Creşteri s-au înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,6%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2013, comparativ cu luna mai 2012, a înregistrat o scădere cu 3,3% datorată scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-11,9%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-0,1%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,3%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete),
serie brută, în perioada ianuarie-mai 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a înregistrat o scădere cu 0,5% datorată scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,8%). Creşteri s-au înregistrat la vânzările de produse nealimentare (+1,6%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,0%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-mai 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe total, s-a menţinut la nivelul perioadei corespunzătoare din anul precedent. Creşteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+2,7%) şi de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,2%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,9%.

Datele au fost colectate de la circa 1.519 operatori economici cu activitate principală de comerţ cu amănuntul. Eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de ± 3%. Datele sunt provizorii şi periodic pot fi revizuite pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici din eşantion.

 

(AS-autor: Daniel Cocoru, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției