Economia României a crescut în termeni reali cu 1,9% în primul trimestrul din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar faţă de trimestrul IV din 2012, avansul a fost de 0,6%, conform datelor provizorii anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2013 a fost de 154,233 miliarde lei preţuri curente, conform datelor ajustate sezonier, în creştere, în termeni reali, cu 0,6% faţă de trimestrul IV 2012 şi cu 1,9% faţă de trimestrul I 2012. Pe serie brută, PIB a crescut în primul trimestru cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar faţă de ultimul trimestru din 2012, creşterea a fost de 0,6%, pe serie ajustată sezonier”, arată INS.

Revizuirea Produsului intern brut estimat pentru trimestrul I 2013, cea de-a doua revizuire, a avut la bază datele administrative detaliate privind execuţiile bugetare şi date contabile ale companiilor publice reclasate în sectorul ‘Administraţii publice’ utilizate la elaborarea secvenţei complete de conturi a acestui sector şi datele rectificate privind importurile şi exporturile de bunuri şi servicii din balanţa de plăţi.

Potrivit datelor INS, pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2013 a fost de 120,895 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 2,2% faţă de trimestrul I 2012.

Comparativ cu prima variantă provizorie, atât dinamica PIB, cât şi a valorii adăugate brute pe ramuri de activitate, nu a înregistrat modificări. Volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,3 puncte procentuale ca urmare a creşterii volumului de impozite colectate la bugetul de stat, de la +1,3% la +1,5%.

Datele INS arată că avansul economiei în primul trimestru a fost determinat, între cele două estimări, de formarea brută de capital fix, de la -0,1% la -1,0%, ca urmare a modificării volumului său cu -4,7 puncte procentuale (de la 99,3% la 94,6%), reducerea fiind determinată de rectificarea valorii investiţiilor realizate în sectorul ‘Administraţii publice’. De asemenea, exportul net de bunuri şi servicii a înregistrat o contribuţia pozitivă la creşterea PIB, de 4,4 procente, în perioada menţionată.

Comisia Naţională de Prognoză a menţinut la 1,6% estimarea privind creşterea Produsului Intern Brut în 2013, în prognoza de primăvară pe termen mediu 2013-2016, aceeaşi cifră fiind avansată de instituţie şi în martie, în prognoza de iarnă.

Potrivit CNP, Produsul Intern Brut al României se va cifra la 623,3 miliarde de lei în acest an.

Instituţia a menţinut şi estimările privind creşterea economică a ţării din următorii trei ani, România urmând să înregistreze un avans al PIB de 2,2% în 2014 (660,6 miliarde de lei), 2,4% în 2015 (696,3 miliarde de lei) şi de 3% în 2016 (734,7 miliarde de lei).

Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, România ar putea înregistra o creştere economică mai mare de 1,6% în 2013 dacă va exista an agricol bun.

‘Noi am păstrat prognoza de 1,5 – 1,6%, dar datele noastre privind creşterea economică nu sunt date principale. Modelul nostru, spre deosebire de modelul utilizat de Comisia de Prognoză, sau, în general, de către Guvern, ţinteşte inflaţia. Toate celelalte date sunt pentru a vedea cum vor evolua preţurile. Eu, de regulă, sunt optimist. Cu un an agricol bun cred că vom avea o creştere economică mai mare de 1,6%’, a spus Mugur Isărescu, la începutul lunii mai.

 

(AS – editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției