Desființarea inspectoratelor școlare județene și „transformarea lor în structuri care să verifice calitatea actului de învățământ și nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri, care trebuie să meargă spre administrația locală”, este un proiect care poate deveni realitate,  anunță vicepremierul Dan Barna, după întâlnirea de la Cotroceni

Se pare că în viitorul apropiat inspectoratele școlare județene vor fi amintire, deoarece un grup parlamentar dorește desființarea acestora. Un alt parlamentar a declarat că „inspectoratele școlare trebuie reorganizate”.

Practic, acest program, România Educată, și acesta a fost mesajul pe care l-am transmis președintelui, vine pe o așteptare uriașă din partea societății pentru că este un program pe care președintele și l-a asumat ca un proiect de mandat al său. În momentul de față există susținere la nivelul Guvernului, există o majoritate parlamentară și există și acest program, după sute și cred că chiar mii de ore de consultări. Avem un program, un proiect de țară despre ceea ce înseamnă reformă în educația din România. Pentru că așteptăm de foarte mulți ani să vedem o perspectivă și o direcție pe ceea ce înseamnă această reformă în educație.

Desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în ceea ce ar trebui să fie, în structuri care să verifice calitatea actului de învățământ și nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri, aceasta trebuie să meargă spre administrația locală. Sunt elemente care vor mai fi, tot așa, dezbătute”, a spus Dan Barna inițiatorul proiectului.

Inspectoratele școlare trebuie reorganizate precizează un alt parlamentar, conform edupedu.ro. „Am avut un schimb de opinii, deja legat de câteva idei privind reforma instituțională din educație sau felul în care se crește performanța sistemului instituțional printr-o mai mare descentralizare, prin implicarea mai mult a școlii, a consiliului de administrație, a părinților la nivel local”.

Ministrul Educației spunea, în ianuarie 2021, legat de acest subiect, că desființarea pripită a inspectoratelor școlare ar genera “un adevărat dezastru, o lovitură finală dată unui sistem aflat în suferință. Acest lucru trebuie făcut, dar trebuie pregătit în timp. Nu voi susține o desființare haotică a inspectoratelor, dar voi susține o descentralizare”.

Inițiatorul proiectului a mai spus că „în ceea ce privește organizarea sistemului de educație, pachetul de reforme prevede spargerea actualelor inspectorate județene și împărțirea atribuțiilor lor între Centrele Județene pentru Învățământ Preuniversitar și Centrele Județene pentru Formare Continuă, Asistență și Resurse Educaționale”.

 

 

  • de serviciu spune:

    În fiecare dimineața văd cum intră un puhoi de oameni la inspectorat. NIȘTE FOCHIȘTI LA SOARE. Și ce salarii au ? aoleu mamă !
    Ps. Și vizavi Consiliul Județean. Hihihihi…. Cred că nicăieri în lume nu există un loc, unde să existe pe METRU PĂTRAT atâtea lepre și șarlatani.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției