Ne place să ne considerăm „fruncea“, dar din păcate realitatea ne poziționează mult mai jos. Aradul a avut cândva motive de mândrie, dar în ultimii ani de zile faptul că Oradea, Timișoara sau chiar Deva ne-au depășit cu mult din punct de vedere al infrastructurii reprezintă deja un clișeu. Investițiile uriașe care s-au realizat și continuă să se realizeze în orașele vecine, atragerea de investitori potenți fac ca Aradul să piardă tot mai mult. Sunt multe oportunități pe care orașul nostru le pierde, iar asta este tot mai vizibil pe zi ce trece. Numai dacă ne gândim că în Arad nu există practic nici un hotel mai mare de trei stele, în timp ce în celelalte orașe vecine au răsărit ca ciupercile după ploaie, ar trebui să ne gândim câte situații prielnice ne ocolesc.

Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă imposibilitatea găzduirii unor evenimente de amploare în orașul nostru. „De foarte multe ori ni s-a făcut propunerea să găzduim la Arad evenimente internaționale de amploare. Acestea ar fi fost un bun prilej pentru orașul nostru să fie cât mai cunoscut și să beneficieze de multe avantaje. Din păcate, orașul nu dispune de hoteluri mai mari de două sau trei stele. Era imposibil să organizăm o olimpiadă internațională la Arad. Ne-am fi făcut de râs“, a declarat Anca Stoenescu, noul inspector școlar general al județului Arad.

Din păcate, Aradul nu poate găzdui nici măcar evenimente de nivel național. „Ni s-a făcut propunerea să organizăm Olimpiada Națională de Limba Engleză. Asta ar fi presupus găzduirea în orașul nostru a peste 200 de cadre didactice și a peste 500 de elevi veniți din întreaga țară. Efectiv, nu aveam unde să îi cazăm, așa că am fost nevoiți să refuzăm politicos propunerea“, ne-a declarat Laura Nădăban, purtătoarea de cuvânt a ISJ Arad.

Rețeaua de internate școlare, la pământ

Aradul dispune în acest moment de șase internate școlare. Liceele Forestier, CFR, Vasile Goldiș, Colegiul Tehnic – câteva camere, Francisc Neuman, și Csiky Gergely. Din păcate, însă condițiile din aceste internate sunt sub orice critică, atrage atenția conducerea Inspectoratului Școlar. Singurul funcțional este cel al liceului maghiar, dar este redus ca dimensiuni. În plus, pe lângă problema lipsei de infrastructură sau a condițiilor mizerabile, copiii care vin la olimpiade nu mai acceptă să stea câte cinci în cameră sau să nu dispună de condiții decente.

Au recurs la hoteluri și pensiuni

Aradul va găzdui totuși, în perioada 16 – 19 mai, o olimpiadă națională, și nume cea de TIC. Numărul participanților nu este însă atât de mare, iar pentru cazarea lor Inspectoratul a găsit înțelegere la pensiunile și hotelurile din oraș. La olimpiada națională de TIC vor participa 321 de elevi din întreaga țară, 43 de profesori însoțitori și 36 de membri ai comisiei centrale.

Recomandările redacției