organizareReţeaua şcolară pentru anul 2013-2014 cuprinde 473 de unităţi de învăţământ, din care 154 sunt unităţi cu personalitate juridică, iar 319 structuri. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad intenţionează însă ca în lunile octombrie-noiembrie să reorganizeze reţeaua şcolară. „Trebuie să regândim reţeaua şcolară pentru că mai multe unităţi de învăţământ, în special cele din învăţămîntul tehnologic, nu şi-au realizat planul de şcolarizare. Dorim să avem parte de o eficientizare mai mare a reţelei, pentru că în acest moment există riscul de desfiinţare a unor şcoli“, atrage atenţia prof. Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al Judeţului Arad.
Se pare că cel mai mare obstacol în realizarea planului de şcolarizare al şcolilor tehnologice îl reprezintă ponderea exagerată de care beneficiază în acest moment învăţământul teoretic, peste 50%. „Este mult prea mare această pondere. Învăţământul tehnologic are o pondere de sub 35%, în timp ce singurul procent normal îi aparţine părţii vocaţionale, undeva la 9%. Vom avea discuţii cu reprezentanţii tuturor unităţilor de învăţământ, în urma cărora vom încerca să echilibrăm această pondere. De asemenea, cei care vor urma o filieră tehnologică trebuie să aibă o finalitate: fie un loc de muncă, fie să urmeze o facultate de profil“, mai declară Mladin.
În acest an şcolar trei unităţi de învăţământ au pierdut câte o clasă, din cauză că nu au reuşit să realizeze planul de şcolarizare. Este vorba despre Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu Arad, Colegiul Tehnic Henri Coandă Arad şi Colegiul Tehnic şi de Construcţii Arad.

Recomandările redacției