Au mai rămas mai puțin de două săptămâni până la Paști, astfel încât aproape toată lumea intră în febra pregătirilor. Acest lucru constituie un prilej cât se poate de bun pentru anumiți comercianți, certați cu legea, cu bunul-simț, dar și cu cele mai elementare norme de igienă, să-și maximizeze profiturile, cu minimum de investiții. Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) atrag însă atenția consumatorilor cu privire la pericolul la care se expun dacă cumpără produse care nu au fost verificate sanitar-veterinar. „Pentru preîntâmpinarea toxiinfecțiile alimentare datorate consumului de carne, produse din carne, precum și alte alimente de origine animală sau nonanimală, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad sfătuiește populația să achiziționeze aceste produse doar din unități autizate sanitar veterinar. În această perioadă ne confruntăm cu o serie de comercianți care oferă spre vânzare aceste produse a căror proveniență nu se poate determina, punând în pericol sănătatea consumatorilor”, a declarat dr. Viorel Agud, directorul DSVSA.
Controale intensificate
În aceste condiții, instituția și-a intensificat controalele, acestea soldându-se cu confiscarea a 80 de kilograme de carne și produse din carne de proveniență suspectă. „Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad au depistat așa-ziși comercianți care oferă la prețuri mici carne și produse din carne de proveniență dubioasă. Facem precizarea că aceste produse sunt neetichetate, necontrolate sanitar-veterinar și pun în pericol sănătatea celor care le achiziționează. În această perioadă a fost confiscată o cantitate de 80 de kilograme de astfel de produse, acestea fiind predate spre neutralizare unei firme specializate. Controalele vor continua și în perioada următoare”, a mai spus Agud.
Ceea ce este însă interesant este că marfa confiscată nu a aparținut doar unor „comercianți ambulanți” care apar și dispar din piețe și târguri, după ce au reușit „să dea lovitura” în apropierea Sărbătorilor, ci și unor patroni de magazine, care se presupune că ar trebui să țină la ima­ginea firmei.
„Cele 80 de kilograme de produse au fost confiscate atât din piețe, cât și din diverse magazine, din afara municipiului. Conform legii, pe lângă retragerea de la comercializare a produselor am aplicat și amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei”, a încheiat Agud.

Recomandările redacției