draganescuInspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Arad au avut parte de un început de an bogat. În primul semestru au realizat 494 de acţiuni de control, care s-au soldat cu descoperirea unui prejudiciu de 21.534.000 lei. Această sumă este reprezentată de diferenţele de impozite şi taxe calculate de inspectori comparativ cu obligaţiile bugetare declarate de contribuabili. Valoarea sumelor suplimentare stabilite în urma inspecţiilor este mult mai mare, ajungând la 37.939.000 lei, pentru că pe lângă prejudiciul de 21.534.000 lei, au mai fost calculate dobânzi şi penalităţi care ajung la 3.812.000 lei, au fost aplicate amenzi de 194.000 de lei şi au fost făcute confiscări în valoare de 12.399.000 lei. „În urma inspecţiilor fiscale au fost descoperite achiziţii intracomunitare de bunuri fără documente legale, dar şi nereguli care vizau declararea doar parţială a operaţiunilor derulate în vederea diminuării masei impozabile şi implicit a impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului şi existenţa în gestiune a unor pro­duse ce nu pot fi justificate cu acte de provenienţă şi transport”, a declarat Marius Drăgănescu, şeful AJFP Arad.
Reţea consiliată de un  avocat şi un expert contabil
Unul dintre cazurile de evaziune descoperite de inspectori în primul trimestru a făcut vâlvă în presa locală, în condiţiile în care printre cei implicaţi se află un avocat şi un expert contabil, dosarul fiind instrumentat de procurorii DIICOT. So­cietatea verificată de Fisc are ca principal obiect de activitate „activităţi generale de curăţenie a clădi­rilor”. „O societate din Arad a fă­cut obiectul unei inspecţii fiscale parţiale pentru verificarea modului de calculare, declarare şi achitare a impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată la bugetul general consolidat al statului. Perioada care a fost verificată a fost cuprinsă între 17 februarie 2012 şi 30 septembrie 2013”, mai spune Drăgănescu.
Ţepe date pe mai multe planuri
Astfel, în urma inspecţiei fiscale s-a stabilit că firma cu pricina ar mai fi avut de plătit la stat un impozit pe profit de 289.608 lei, o taxă pe valoarea adăugată de 1.447.984 lei şi obligaţii accesorii care totalizează 418.489 lei, astfel încât valoarea totală a prejudiciului a fost calculată la 2.156.081 lei. „Societatea a înregistrat în evidenţa contabilă facturi de achiziţii de pe teritoriul naţional care nu cuprindeau operaţiuni reale. S-a constatat că un grup de persoane a premeditat prejudicierea bugetului de stat, prin constituirea succesivă a unor firme pe numele unor persoane care erau racolate din rândul tinerilor cu dificultati sociale şi materiale, încercân­du-se atragerea răspunderii pentru aceste persoane şi nu a celor care au realizat în fapt operaţiunile ilegale. Gravitatea acţiunilor întreprinse de acest grup infracţional este cu atât mai mare, cu cât, pe lângă faptele de evaziune fiscală evidente, a fost atinsă şi o latură socială, în sensul că pentru per­soanele care au fost angajate artificial pe societăţile amintite mai sus, nu au fost achitate până la data începerii inspecţiei fiscale contribuţiile aferente drepturilor salariale, cum ar fi contribuţia la asigurările sociale, contribuţia la asigurările de sănătate şi contribuţia la fondul de şomaj”, a continuat Drăgănescu. În aceste condiţii, pentru sumele stabilite suplimentar s-a întocmit o decizia de impunere, urmând ca organele com­- petente din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad să procedeze conform prevederilor legale. „Pentru gravele abateri de la legislaţia fiscală s-a întocmit sesizare penală, transmisă către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT, secţia teritorială Arad”, a încheiat Marius Drăgănescu.

Recomandările redacției