Mai multe localnice din orașul Sântana sunt anchetate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), fiind suspectate că au beneficiat ilegal de fonduri europene printr-un program destinat femeilor abuzate, ele declarând în fals că au fost victime ale soţilor pentru a obţine banii, informează HotNews. Pentru a face această anchetă, inspectorii OLAF au primit un birou în clădirea primăriei din Sântana, iar miercuri au început deja să audieze mai multe localnice.
Anchetatorii au suspiciuni că acestea au primit ilegal fonduri europene prin programul ”Start pentru o nouă viaţă în comunitate”, desfăşurat în perioada 2015-2016. Zeci de femei, printre care angajate ale Primăriei şi rude ale acestora, ar fi declarat în fals că au fost victime ale abuzurilor soților. Din informațiile noastre, sunt vizate opt angajate ale primăriei. De asemenea, procurorii DNA anchetează cazul, existând suspiciuni de fraudare a fondurilor europene.
Amintim că, în urmă cu aproximativ doi ani, un caz similar a fost anchetat de procurori. Mai multe femei din Macea au declarat că au fost abuzate pentru a primi de la Uniunea Europeană câte 6.000 de lei. Procurorii s-au autosesizat, fiind întocmit dosar penal pentru înşelăciune. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, constând în aceea că mai multe persoane din comuna Macea, au prezentat ca adevărată o situaţie nereală pentru a se putea încadra în programul „START – O viață de calitate în siguranță”, organizat de Ministerul Muncii şi de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, în colaborare cu o fundaţie din Bucureşti, pentru a obţine un folos injust, persoane care astfel au pricinuit o pagubă în cuantum de căte 6.000 de lei fiecare.