Trei inculpați din dosarul exploziei produse la bancomatul din Alfa au solicitat înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, însă Judecătoria Arad a respins cererea celor trei. În prezent, cei trei sunt încarcerați în Penitenciarul Arad, fiind începută și judecata pe fond în dosar. Persoanele în cauză pot depune contestație în termen de 48 de ore față de hotărârea magistraților Judecătoriei Arad la o instanță superioară și anume, Tribunalul Arad.

Respinge cererile inculpaților Ritan Ioan Flavius, Borodi Fatjon și Pantea Voislav Milan având ca obiect înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu. În temeiul dispoziţiilor art. 348 Cod procedură penală rap. la art. 207 Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţii: Ritan Ioan Flavius în prezent aflat în Penitenciarul Arad arestat în baza mandatului de arestare preventivă nr. 7/UP/12.03.2019 emis de Judecătoria Arad în dosarul nr. 4207/55/2019; Borodi Fatjon în prezent aflat in Penitenciarul Arad, arestat în baza mandatului de arestare preventivă nr. 10 /UP/26.03.2019 emis de Judecătoria Arad în dosarul nr. 5147/55/2019 şi Pantea Voislav Milan în prezent aflat în Penitenciarul Arad, arestat în baza mandatului de arestare preventivă nr. 9/UP/22.03.2019 emis de Judecătoria Arad în dosarul nr. 4909/55/2019 şi Menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpaţii Ritan Ioan Flavius, Borodi Fatjon și Pantea Voislav Milan, urmând ca verificarea legalităţii şi temeiniciei acestei măsuri să fie efectuată periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 21.05.2019”, se arată în minuta Judecătoriei Arad. De menționat că judecata pe fond a început în data de 16 mai a.c. în această cauză, fiind încheiată faza de camera preliminară.

Amintim că Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a dispus, în data de 02.04.2019, trimiterea în judecată a cinci inculpați – patru bărbați și o femeie (dintre care trei inculpați în stare de arest preventiv, inculpata în stare de libertate și unul dintre inculpați în lipsă) pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată, distrugere calificată prin explozie şi incendiere în formă continuată, complicitate la furt calificat în formă continuată, complicitate la distrugere calificată prin explozie şi incendiere în formă continuată și favorizarea făptuitorului.

Potrivit procurorilor, din probatoriul administrat în cauză până la acest moment au reieșit următoarele: în perioada 06.01.2019-14.01.2019, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, prin aceeași modalitate (pe timp de noapte, folosind cagulă, mănuși, instrumente specifice pentru efracţie şi producerea unei deflagraţii).  În una dintre nopți, unii dintre inculpați (arestați preventiv ulterior) au încercat să sustragă bani din unul din bancomatele din Timișoara aparținând unei unităţi bancare, fără să reușească să provoace explozia şi să distrugă bancomatul pentru a avea acces la banii aflaţi în interiorul acestuia. În altă noapte, unii dintre inculpați (arestați preventiv ulterior) au sustras suma de 424.880 lei din interiorul unui bancomat din Arad aparținând unei alte instituţii financiar bancare, după ce au provocat o explozie care a distrus bunuri și a pus în pericol persoanele din zonă.

Inculpata, soția unuia dintre inculpați, a realizat acte de complicitate, prin promisiuni de susținere și ajutor în ascunderea bunurilor provenite din infracțiuni și a corpurilor delicte folosite la săvârşirea faptelor. Inculpatul trimis în judecată în lipsă a primit de la unul dintre ceilalți inculpați corpurile delicte folosite la săvârşirea infracțiunilor, le-a transportat și le-a ascuns în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor.

Recomandările redacției