insuleFie că sunt spectaculoase din punct de vedere al atracţiilor turistice incredibile, fie că sunt pur şi simplu superbe şi te vor relaxa numai privindu-le, insulele exotice te fac să visezi la vacanţa de vară.

Insula Paştelui (Chile)

Una dintre cele mai izolate insule din lume, Insula Paştelui se află la 3.600 km vest de Chile şi peste 2.000 km est de Pitcairn.

Băştinaşii de pe Insula Paştelui, numiţi Rapanui au îndurat epidemii, foamete, războaie civile şi colonizarea departe de tot restul lumii.

Ei au creat celebrele statui care intrigă şi astăzi oamenii de ştiinţă şi care au făcut insula un loc destul de vizitat de turişti, în ciuda izolării geografice.

Insulele Maldive (India)

Maldivele sunt un grup de 26 de atoli din Oceanul Indian, la sud de India şi sud-vest de Sri Lanka.
Iniţial, locuitorii erau budhişti, dar islamismul a fost adus aici în 1153 şi a câştigat teren în rândul populaţiei.

În perioada colonială, insulele au fost colonizate, pe rând, de portughezi, olandezi şi britanici. Maldivele şi-au câştigat independenţa faţă de Marea Britanie în 1965 şi au devenit republică în 1968.

Insulele artificiale (Dubai)

Acest complex de insule artificiale în formă de palmier, respectiv harta lumii au fost construite din nisipul mării, iar costurile se ridică la peste 14 miliarde de dolari americani.

Preţul unei insule din complexul planiglob va fi în jur de 25 milioane de dolari, pentru cine îşi doreşte o insulă privată.

Construirea complexului de insule din planiglob (circa 300 de insule mici care formează harta lumii) a început încă din 2004, iar în 2007 erau aproape gata.

Insula Surtsey (Islanda)

Această insulă are o poveste interesantă şi este una dintre cele mai noi insule din lume. În 1963, echipajul unui vas de pescuit a văzut o coloană de fum ieşind din mare. Crezând că este un vas care se scufundă, marinarii s-au apropiat şi au văzut ceva extraordinar.

Lângă barca lor erupea un vulcan subacvatic şi roca începea să creeze o insulă la suprafaţa apei. După câteva zile de erupţii şi explozii subacvatice, insula avea deja 500 de metri lungime şi 45 metri înălţime.

Islandezii au numit-o Surtsey, adică „insula lui Surtur”, acesta fiind un vechi zeu al focului în mitologia nordică.

Deşi islandezii credeau că eroziunea apelor oceanului vor eroda micuţa insulă, aceasta a rezistat şi a crescut. Poate acum are deja pământ şi copaci, cine ştie?

Sursa:  Unica.ro 

Recomandările redacției