Întâlnire dătătoare de speranţe între USR şi societatea civilă arădeană

0
297

Turneul prin ţară al lui Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi Bucureştii – uniune transformată în partid politic sub numele USR – Uniunea Salvaţi România, a avut un popas de o zi şi la Arad, vineri, 5 august, pentru o întâlnire cu mai multe asociaţii civice grupate în Consiliul Local Civic, şi o alta, ulterioară, cu simpatizanţii. La prima întâlnire, delegaţia USR i-a cuprins pe Nicuşor Dan şi pe Erwin Albu, iar Consiliul Local Civic Arad i-a avut prezenţi pe dr. Adrian Dărăbanţiu – Societatea de Medicină a Familiei Arad, Marin Crişan – filiala Arad a Patronatului Român, Adrian Bun – ARUD 89, Ovidiu Popici – Asociaţia Alternative Alzheimer, Michael Zellner – Forumul Democrat al Germanilor Arad, scriitorul Gheorghe Schwartz, Marcel Lucaciu – Asociaţia 24, Dan Artimon  – Asociaţia Avantaj Plus, Al. Nagy Vizitiu – ProUrbe, şi în membru al Asociaţiei Italienilor din România (Ro AsIt).
Întâlnirea a constat în prezentarea de către Nicuşor Dan a viziunii USR în privinţa necesităţii apariţiei USR ca formaţiune reprezentativă a societăţii civile şi asupra constituirea grupurilor de iniţiativă în cât mai multe judeţe ca pas preliminar pentru înfiinţarea de filiale funcţionale, iar dinpre CLC în prezentarea problematicii specifice fiecărei asociaţii prezente, în revelarea necesităţii stringente de colaborare/conlucrare a societăţii civile cu administraţiile locale sau cu administraţia centrală – dar în nici un caz subordonarea sau anexarea politică a segmentului civic al societăţii.
Concluziile dialogului dintre USR  şi CLC au fost două: posibilitatea unei viitoare colaborări pe puncte programatice foarte clar definite şi identificarea unor soluţii concrete care să poată fi integrate organic într-un program politic.
Din punctul de vedere al liderului USR, discuţiile de la Arad au fost benefice şi constructive. „Am vorbit pentru presa din Arad și pentru cea regională despre proiectul USR și am constatat cu bucurie că oamenii de aici știu de USB și că avem mulți simpatizanți. Cu reprezentanții sindicatelor, patronatelor și societății civile am discutat despre proiectele USR pentru sănătate, educație și mediul de afaceri domenii de acţiune care, din punctul lor de vedere și din al nostru, sunt urgențe. De la Arad, ținta noastră pentru alegerile parlamentare se vede ca fiind realistă”, a notat Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.
Şi pentru CLC întîlnirea a fost necesară şi utilă, însă declaraţiile au fost extrem de măsurate şi de reţinute. „O parte a societăţii civile arădene, sub sigla Consi­liului Local Civic, am avut vineri o întâlnire cu Nicuşor Dan, liderul USR. În urma discuţiilor nu
s-a realizat nici un fel de angajament al vreuneia dintre părţi, însă ne-am făcut cunoscute opiniile şi poziţiile. Dintre problemele pe care le-am ridicat noi, arădenii, două merită a fi subliniate: refuzul nostru de a ne înregimenta sau afilia politic şi necesitatea dialogului dintre segmentul politic al societăţii şi cel civic, şi aceea referitoare la calitatea oamenilor pe care partidele politice îi propun societăţii pentru posturile de decizie şi de conducere. Nu vrem să ne amestecăm în treburile partidelor, dar partidele ar trebui să ţină cont că viitzorul lor politic şi mersul în bine sau în rău al ţării este legat indisolubil de oameni – de oamenii pe care ei îi promovează. Prin prisma celor discutate şi după atmosfera în care s-a derulat întâlnirea, putem spune că există premize de colaborare, însă mai înainte vor fi programate alte întâlniri, fie­care cu tematică foarte bine pusă la punct. Vrem să ne luăm foarte în serios rolul der societate civilă şi sperăm ca şi partidele politice să-şi recionsidere cu responsabilitate maximă rolul covârşitor pe care îl au sau ar trebui să-l aibă, acerla de motoare  ale societăţii”, ne-a spus telefonic Dan Artimon, de la Asociaţia Avantaj Plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.