INTECO cere rezilierea contractului de deszăpezire

2
1005

INTECO, firma care se ocupă de deszăpezirea drumurilor din județ, cere rezilierea contractului încheiat cu Consiliul Județean Arad. Decizia conducerii firmei INTECO este luată în urma nerespectării de către Consiliul Județean Arad a clauzelor contractuale. „Având în vedere că prin Centralizatorul de baze, puncte de sprijin și utilaje, din Caietul de sarcini, se prevede obligația punerii la dispoziție a 32 de utilaje cu lamă, obligația nu a fost respectată. Cele 16 utilaje cu lamă puse la dispoziția noastră pentru efectuarea deszăpezirii sunt insuficiente pentru a acționa în timp util“, se arată în adresa înaintată Consiliului Județean de către INTECO HOLDING.

Mai mult decât atât, în condițiile în care este nevoită să facă față unui întreg județ cu doar 16 utilaje, firma INTECO a început să fie supusă abuzurilor.

Amendă pentru „nerespectarea vizibilității“!!!

În data de 6 ianuarie 2020, șeful de post din comuna Brazii a amendat firma care se ocupă de deszăpezire, pe motiv că la ora 08.00 „nu a asigurat vizibilitatea drumului public“. Dar iată cum și-a motivat domnul polițist, în procesul verbal, amenda aplicată: „Nu a asigurat (n.red. firma de deszăpezire) vizibilitatea drumului public în sensul că nu a acționat pentru îndepărtarea stratului de zăpadă și gheață de pe partea carosabilului pe Drumul Județean 708, pe raza tronsonului Brazii-Mădrigești. Martorul asistent: temperatura scăzută, nu se afla nimeni pe stradă“. Pe lângă faptul că redactarea într-un asemenea hal a unui proces verbal ne pune serios pe gânduri asupra modului în care acest polițist a trecut de testele de intrare în Poliție, trebuie să lămurim câteva aspecte: firma INTECO are contract de deszăpezire a drumurilor, nu a străzilor din județul Arad; amenda este dată abuziv, drumul la care face referire polițistul neaflându-se în aria de activitate a firmei INTECO; de asemenea, observațiile absolut absurde ale martorului asistent, pe care însă polițistul le folosește ca dovadă, sunt penibile – „temperatura scăzută“ și faptul că „nu se afla nimeni pe stradă“. În primul rând, aerul rece nu avea cum să constituie motiv de amendă pentru nimeni, darămite pentru o firmă care se ocupă de deszăpezire. Eventual, domnul polițist putea să se supere pe soare, că nu și-a îndeplinit cum trebuie atribuțiile. Apoi, suntem curioși de modul în care polițistul din Brazii a reușit să calculeze gradul de frig. Este dotat cumva cu… mercur?

Că „nu se afla nimeni pe stradă“, aici îi putem înțelege frustrarea domnului polițist. A ieșit omu la lucru, direct din cearceafuri, și nimeni nu a fost acolo să observe „hărnicia“ sa. De altfel, în discuția telefonică pe care am avut-o cu polițistul din Brazii, acesta se lăuda cu hărnicia sa de a împărți amenzi: „Nu știu exact la care amendă vă referiți. Eu dau mai multe…“.

Se mai cer lămurite alte două aspecte: din punct de vedere legal, conform caietului de sarcini, „deszăpezirea unui drum pe minim o bandă de circulație pe sens se realizează la 12 ore după încetarea viscolului sau a ninsorii viscolite“. Ora la care șeful postului din Brazii a dat amenda nu era nicidecum după 12 ore de la încetarea zăpezii viscolite. De altfel, primul utilaj de deszăpezire a sosit la Brazii până în ora 12.00, ceea ce arată că operațiunea a fost efectuată în parametri legali. În jurul orei 13.20, a apărut un al doilea echipaj. În aceste condiții, am luat legătura telefonică cu șeful de post care a dat amenda, însă acesta s-a cam fâstâcit în detalii. Mai mult, a dat de înțeles că nu cunoaște clauzele și condițiile în care trebuie realizată o deszăpezire. La întrebarea noastră pe ce s-a bazat totuși atunci când a întocmit amenda, șeful de post din Brazii a dat-o la întoarsă: „Știți ceva? Nu mai pot vorbi acum că sunt prins într-o altă discuție“. Comentariile sunt de prisos… În al doilea punct de vedere, cu doar 16 utilaje puse la dispoziție, operațiunea de deszăpezire este aproape imposibil de realizat într-un timp record.

Adrian Cotuna

Voicu Sida

2 COMENTARII

  1. Halal ziaristi….Ma oamenilor ce publicati asemenea aberatii…aveti habar ca de 4 zile pe drumul acela nu sa bagat nimic??e gheata curata azi joi seara….ziaristi slugi ale pnl arad!

  2. Da acu’ 3 ani cand va plimbati fara material pe aceeasi ruta, nu mai ziceti nimic domnilor de la inteco? Fiind in trecere de la Gurahont la Julita drumul era aproape impracticabil si intersectandu-ma cu un sofer de-al vostru l-am si oprit fiindca material nu avea numa ca ii dadeam din portbagaj. Stiti ce a raspuns cand l-am intrebat de ce nu are material? Voi da! Cititorii nu! Zicea cam asa: ” astea-s ordinele” ( ale erau ordinele pt ca se justificau km din raportul gps)
    Deci domnilor de la inteco, pt ce va plangeti acuma? Iar ati luat banii si ati plecat prin tarile calde?
    Revin daca trebuie….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.