Una dintre puținele companii de succes care a depăşit cu mult graniţele Aradului este INTECO HOLDING, cu contracte derulate în Timişoara, unde a construit un complex rezidenţial de lux care dispune de peste 65 de unități locative diverse și o parcare subterană de 36 de locuri, modernizează drumuri şi poduri în Ucraina şi construieşte aproape 6.000 de locuințe în capitala Camerunului – Yaoundé.

Realizarea firmei INTECO HOLDING este cu atât mai mult de apreciat, cu cât astfel de construcţii au adus României nu doar faimă, ci şi bani proveniți din taxe, impozite și salarii pentru sute de angajați. Având în vedere condițiile economice, dar și legislative ale țării noastre, asemenea companii, cu un uriaș aport pentru societate, ar trebui sprijinite sau cel puțin protejate de eventualele abuzuri care ar putea veni asupra lor. Din nefericire, la noi se pare că mai trebuie să așteptăm mulți zeci de ani pentru ca situația să nu fie exact pe dos. În loc să fie protejate de instituțiile statului, astfel de companii sunt hărțuite din toate părțile.

INTECO HOLDING, firma arădeană care s-a ocupat de deszăpezirea județului nostru, a încasat pe parcursul acestei ierni mai multe amenzi din partea unor agenți aparținând Inspectoratului de Poliție al Județului Arad. Având în vedere că toate procesele verbale de contravenție emise de aceștia au încălcat mai multe prevederi legale (agentul constatator nu menţionează ora comiterii faptei, aspect de o importanţă capitală pentru stabilirea conţinutului constitutiv al contravenţiei, întrucât atât reglementarea legală privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice, cât şi prevederile contractuale prevăd un termen maxim înlăuntrul căruia petenta trebuia să acţioneze în vederea asigurării viabilităţii drumului public. Doar depăşirea acestui termen poate reprezenta condiţie pentru întrunirea conţinutului constitutiv al faptei contravenţionale. Ori neindicarea exactă a coordonatelor temporale, atât dată cât şi oră a comiterii faptei, împiedică stabilirea conţinutului constitutiv al contravenţiei; firma a fost amendată pentru că nu ar fi deszăpezit la timp o porțiune a unui drum județean, în ciuda faptului că prevederile caietului de sarcini, semnat de Consiliul Județean, au fost respectate întru tocmai, chiar mai repede decât prevedea contractul; mai mult, lucru sesizat chiar de către Instanță, care constată că prin acest contract de servicii nu s-a delegat admnistrarea drumului județean către companie, ci doar s-au contractat servicii de dezăpezire. Cu alte cuvinte, nu firma era cea care trebuia să fie obiectul amenzii), firma INTECO HOLDING a cerut în instanță anularea acestor decizii.

Ce este culmea, luând în considerare că toate procesele au avut aceeași speță, instanțele de judecată au dat în majoritatea cazurilor sentințe diferite. În cel puțin patru procese, sentințele judecătorești au fost date în „zig-zag“: dosar câștigat în primă instanță la Judecătoria Chișineu Criș, pierdut la apel la Tribunalul Arad; dosar câștigat la Judecătoria Arad, IPJ declară apel la Tribunalul Arad care a fost respins; într-un alt caz, firma a avut ordin de dezechipare totală și cu toate acestea a pierdut și în fond și în apel.

Firmă de tradiție

Societatea Comercială INTECO HOLDING SRL a fost înființată în anul 2002, de la înființare și până astăzi devenind o firmă de tradiție și renume în domeniul construcțiilor de drumuri, poduri, construcții civile, instalații electrice, instalații sanitare, alimentare cu apă, canalizare, execuții linii tramvai, stații de tratare a apelor uzate, întreținere drumuri și deszăpeziri.

Din anul 2015, INTECO HOLDING SRL, prin achiziția Stației de Mixturi Asfaltice a devenit un important jucător pe piață în fabricarea și comercializarea materialelor pentru drumuri: mixtură asfaltică, betoane, emulsii bituminoase, mastic bituminos.

Recomandările redacției