Nu este ușor să fii om de afaceri în ziua de astăzi și cu atât mai mult nu este ușor să fi patronul unei firme de construcții care are lucrări în țară și peste hotare. Asta, în condițiile în care, în România, birocrația este de-a dreptul istovitoare pentru agenții economici. Pe de altă parte, în construcții, detaliile sunt foarte importante, având în vedere că o neatenție cât de mică se poate lăsa cu urmări grave. Inteco Holding, societatea deținută de omul de afaceri Ovidiu Palcu, are însă angajați care sunt foarte atenți la detalii, iar acest lucru contează.
Zilele trecute am fost pe teren cu Ovidiu Palcu, chiar la marginea județului, în comuna Hălmăgel, unde firma acestuia a câștigat o licitație pentru modernizarea străzilor. Când am ajuns la destinație angajații munceau, fiecare îndeplinindu-și sarcinile pe care le avea. A apărut însă o problemă, pe o stradă sub care trecea o conductă de apă. Până la urmă, împreună cu directorul Cosmin Gligor a fost găsită o soluție. În ceea ce ne privește, am avut ocazia să vedem pe viu cât de greu este să conduci o firmă de construcții. „Nu este suficient să stai în birou și să vorbești cu subalternii. Trebuie să ieși pe teren, nu neapărat să-ţi controlezi oamenii, deoarece eu știu ce oameni am, dar este bine să vezi calitatea lucrării și să urmărești parametri în care decurge totul”, ne-a declarat omul de afaceri Ovidiu Palcu.
Lucrări peste lucrări
Având în vedere faptul că Inteco Holding are contracte cu o serie de unități administrativ-teritoriale, l-am întrebat pe Ovidiu Palcu cum colaborează cu primarii. „Să știți că nu am prea avut probleme cu ei. Noi ne facem treaba și respectăm proiectul de lucrări. E adevărat, unii mai sunt rău-platnici, dar e altă poveste. Nu depinde de ei…”, a mai spus Palcu.
În continuare, directorul Cosmin Gligor a făcut o scurtă trecere în revistă a lucrărilor pe care le execută societatea. „În primul rând, aici, la Hălmăgel, după câte vedeți. Într-un timp scurt, vom întinde covorul asfaltic pe opt kilometri de străzi, covor asfaltic care este așteptat de cetățeni. Când plouă nu se vor mai deplasa prin bălți, cum se întâmpla până acum, pe drumul pietruit. Mai avem lucrări la Lugoj, unde facem drumuri agricole, la Curtici, în cadrul Primăriei, unde executăm niște pavaje. Lucrăm și la aduc­țiunea de apă de la Chisindia, localitatea urmând să fie alimentată de pe Valea Hurezului; la Bârzava avem de făcut asfaltări, iar la Ineu, mai avem de asfaltat străzi atât în oraș, cât și în colonie. Mai avem de lucru la Sârbova, în județul Timiș, unde trebuie să continuăm lucrarea la aduc­țiunea de apă”, afirmă Gligor. Acesta a ținut să menționeze că societatea are și alte lucrări și continuă să participe la licitații.
Întreținerea utilajelor,
o prioritate
Întreținerea utilajelor este una dintre prioritățile angajaților Inteco Holding. De altfel, ori de câte ori are ocazia, patronul Ovidiu Palcu le spune oamenilor care lucrează pe utilaje să le greseze și să le întrețină așa cum scrie la carte. „Gresarea și întreținerea utilajului sunt lucruri extrem de importante, la care eu țin foarte mult. Înainte de a sta de vorbă cu cei care lucrează pe ele, mă uit la utilaje să văd dacă nu au scurgeri de ulei, pierderi la sistemul de răcire, să fie gresate, că știu că lucrează în condiții grele de șantier. Să știți că și un utilaj este ca un om, care se întreține zilnic. Așa trebuie întreținute și utilajele”, a ținut să precizeze Ovidiu Palcu.
Cum scrie la carte
În ceea ce-i privește pe sătenii din Hălmăgel, aceștia sunt de părere că muncitorii de la Inteco Holding își fac treaba așa cum scrie la carte și țin să mulțumească primarului Mihaela Banci, că drumurile vor fi asfaltate. „Eu îi văd că muncesc de dimineața până seara și să știți că își fac treaba foarte bine. Și vecinul poate să confirme acest lucru”, susține un sătean. „Este adevărat. Am văzut că oamenii muncesc toată ziua. Nu stau decât atunci când mănâncă. Să-i dea Dumnezeu noroc la Doamna primar, că dacă nu se interesa dumneaei, așa rămâneam, să circulăm prin băltoace și gropi”, ne-a spus un altul.

Recomandările redacției