Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care este de altfel şi preşedintele UDMR, s-a aflat, la sfârşitul săptămânii trecute la Arad, nu pentru a se interesa de problemele din judeţ aflate în competenţa instituţiei pe care o gestionează vremelnic, ci pentru a celebra un eveniment care are legătură cu unul dintre cele mai detestate monumente din România şi poate chiar din lume. Cum s-au împlinit zece ani de când autorităţile române au permis reamplasarea în municipiu a controversatei Statui a Libertăţii, iar campania electorală a început chiar în ziua vizitei, ministrul s-a gândit probabil că nu ar trebui să rateze ocazia de a le transmite încă o dată membrilor comunităţii magiare cu cine trebuie să voteze la europarlamentare.
Când a venit vorba despre Monumentul Marii Uniri, care a fost abandonat pe undeva prin China, Kelemen Hunor a răspuns că sculptorul Florin Codre a fost dat deja în judecată şi că se analizează şi posibilitatea depunerii unei plângeri penale împotriva acestuia, spălându-se astfel foarte rapid pe mâini, precum Pilat din Pont. Când ziariştii i-au atras atenţia că măsurile luate împotriva sculptorului au fost tergiversate, Hunor a dat un răspuns de o nesimţire strigătoare la cer. „Au trecut atâţia ani de la Unire, suntem în 2014 şi până acum nu v-aţi agitat atât să faceţi un monument”, le-a spus ministrul celor prezenţi. A fost o reacţie în nota declaraţiilor făcute de Lazlo Tokes, care declara că ziua de 1 Decembrie este o zi de doliu pentru Ungaria.
Aşa se întâmplă dacă ori de câte ori ajunge la guvernare, UDMR primeşte Ministerul Culturii, un minister care nu este prea dorit de principalele partide care formează coaliţia guvernamentală, din cauză că acolo nu prea sunt fonduri. În schimb, Ministerul Culturii este un minister foarte apreciat de UDMR, pentru că acolo pot fi trase multe sfori în interesul politicii duse de această uniune. Românii din această parte a ţării aşteaptă de ani şi ani ca acest minister să fie condus în sfârşit de un român din Transilvania, care să înţeleagă importanţa unui Monument al Marii Uniri, care să înţeleagă importanţa unor vestigii din Ardeal, cum sunt cele de la Sarmisegetusa, care să susţină arheologii aflaţi în căutarea unor vestigii româneşti şi care să nu facă diverse jocuri, în funcţie de interesele unora şi ale altora.

Recomandările redacției