Se spune că niciodată nu eşti prea bătrân pentru a te juca. Fie că vorbim de puzzle-uri, figurine lego sau alte jocuri de societate, tot mai mulți români spun că îi  ajută să iasă din haosul cotidian şi să se  relaxeze. Începând din pandemie, mulţi dintre noi am făcut asta instinctiv şi asta s-a văzut în vânzările firmelor de profil.

Mihai  a investit 20.000 de lei în nu mai puţin de 30 de seturi lego. Exasperat de problemele pe care le avea cu internetul acasă şi din dorinţa de a mai evada puţin din online, s-a apucat de construit maşini de jucărie, piesă cu piesă. Pentru unele, a muncit chiar şi două săptămâni, conform observator.ro.

,,Când am fost copii dacă ne întreba cineva, ştiam 100%: vreau să devin pompier, pilot sau orice altceva şi cu trecerea timpului, îţi pierzi direcţia aceasta. Consider că prin intermediul activităţii de acest gen îţi regăseşti direcţia pentru că te reîntorci la copilul din tine”.

În industria jucăriilor anul acesta a fost unul benefic. Jocurile de societate şi puzzle-urile sunt categoria cu cea mai mare creştere, de 38% la nivel european. 

În magazine, preţul pentru un joc de societate începe de la 39 lei şi poate depăşi 1.000 de lei. În medie, se vând peste 400 de astfel de jocuri în fiecare lună.

,,Avem adulţi care vin pentru ei şi avem adulţi care vin să achiziţioneaze pentru copii. Înte 18 şi 35-40 de ani şi da se vede o creştere a industriei”, spune un manager magazin.

Psihologii spun că adulţii îşi caută evadarea în jocuri și au şi o explicaţie pentru fenomenul „kidult”. E pur şi simplu un mecanism de autoapărare în faţa stresului.

,,Tot ceea ce înseamnă adult care se joacă înseamnă adult fericit şi creşte randamentul fiecăruia. E foarte simplu: De ce se joacă copilul? Pentru a se descoperi pe sine şi pentru a căpăta încredere în sine. De ce se joacă adultul? Adultul se joacă, tocmai, pentru a uita de problemele cotidiene şi a merge mai departe. Jocul însesamnă a te menţine pe tine viu”, spune un psiholog pentru sursa citată. 

Vânzările de jucării la nivel mondial au ajuns la aproape 85 de miliarde de euro în 2020, cu 2,6% mai mult faţă de anul precedent.

sursa observator.ro

Recomandările redacției