Evanghelistul Luca narează în Biblie o pildă foarte mişto, spusă de Iisus Hristos despre dezrădăcinare şi căinţa celui dezrădăcinat. Haideţi să v-o spun pe scurt (deşi este arhicunoscută), că-i plină de învăţăminte morale.
Un om bogat avea doi fii. Cel mai tânăr i-a cerut, la un moment dat, partea lui de avere. Apoi a plecat în lume, unde şi-a păpat toţi banii, ducând o viaţă destrăbălată cu femei uşoare. Fără bani, singur, fiul cel rătăcitor se întoarce acasă, cu coada între picioare. Tatăl lui se bucură de revenirea fiului, îi dă haine noi şi pune să se taie în cinstea lui viţelul cel gras (pe atunci lumea nu se temea de colesterol). Normal, gestul îl bagă în toţi dracii pe fratele mai mare, care în toţi aceşti ani l-a slugărit cu abnegaţie pe tatăl lor. De ce-i dai atâtea onoruri celui ce s-a desfrânat cu femei, iar mie, care ţi-am muncit ca un rob nu mi-ai tăiat niciodată nimic, nici măcar  un ied, să mă veselesc şi io cu prietenii mei, şi-a întrebat el tatăl. Fiule, i-a răspuns acesta, tu ai fost tot timpul cu mine, dar fratele tău era mort, şi a înviat, era pierdut şi a fost găsit.
Pe Mitruţ l-am cunoscut pe când avea câteva luni. Eram prieten cu tatăl său, un cunoscut şi talentat violonist, aşa că l-am purtat în braţe pe Mitruţ. Apoi, tatăl lui, Petre Copil îmi tot povestea despre talentul extraordinar la fotbal al fiului său Mitruţ. L-am crezut, şi nu prea. Care tată normal la cap nu-şi idolatrizează copilul? Apoi, în faţa evidenţei am rămas ţuţ: Mitruţ s-a dovedit a fi un talent ieşit din comun, afirmându-se că talentul lui va face senzaţie internaţională. Crescut şi educat de „Atletico“ Arad, era prognozat a fi un nou Hagi al fotbalului românesc. Apoi Mitruţ Copil a devent adolescent iar cariera sa lua amploare. La 16 ani au pus ochii pe el cei de la echipa scoţiană Hearts of Midlothian care l-au cooptat în lot. Mitruţ Copil nu s-a adaptat acolo. A venit acasă, în ţară. Aici a jucat pe la diferite echipe, unde nu şi-a găsit locul; nu se simţea în elementul lui. În prezent Mitruţ Copil nu mai este un adolescent, dar este încă foarte tânăr: are 22 de ani. Încă nu e prea târziu să arate Aradului care l-a format că nu şi-a spus ultimul cuvânt în fotbal. Mai ales că a juns lângă noi, în familie. Bine-ai venit acasă, Dumitru Copil! Arată-ne ce poţi şi demonstrează că cei ce mai cred în tine au dreptate.
Mâine e piaţă de animale la Pâncota. Mă duc să cumpăr un viţel gras. Fiul nostru Mitruţ a venit acasă.

Recomandările redacției