Interviu cu Ovidiu Palcu, patronul firmei SC INTECOHOLDING SRL Sebiș

interviu O Palcu utilaj6 utilaj5 utilaj4 utilaj3 utilaj1 utilaj2În aceste ultime zile de final de an 2013 am purtat o discuție cu Ovidiu Palcu, un tânăr investitor din Sebiș care a ajuns să aibă o substanțială experiență pozitivă de afaceri, în domenii grele precum cel al construcțiilor ori cel agricol ca să dăm doar două exemple.
– Spuneați mai devreme, că dumneavoastră, adică firma pe care o conduceți este o firmă serioasă. Pe ce vă bazați când afirmați asta, domnule Palcu?
– Da, bună întrebare. Pe ce mă bazez? Mă bazez pe câteva lucruri esen­țiale: pe calitatea lucrărilor pe care le execut și pe aspectul că respect și termenul de executare a acestora. Întotdeauna am dovedit că suntem o firmă serioasă. Și toate acestea le poți face dacă ai oameni profesioniști și serioși acolo unde se cere să fie. Și mă refer aici aici la lucrările în construcție, în agricultură dar și la… deszăpeziri – că tot suntem în sezonul de iarnă; aici, bunăoară, se impune o o mare seriozitate la deszăpezirea drumurilor care sunt utilizate de atât de multă lume. Apoi, ca investitor, ca să ai calitate și ca firma să-ți meargă bine trebuie să ai grijă de angajații cu care lucrezi, să aibă condiții corespunzătoarede muncă, de cazare – dacă e cazul, salariile să le dai la timp și atunci nu sunt probleme și nu trebuie să stai „cu biciul“ – cum se spune în popor, după angajat. Deoarece fiecare va ști ce să facă acolo unde este repartizat: începând de la muncitorul necalificat și până la inginer.
– Știu că vă ocupați de ceva vreme constant de agricultură. Cum considerați că a mers treaba în anul acesta? Cum stați cu producția și cu desfacerea?
– Mai întâi vreau să subliniez un aspect pe care l-am tot spus și cu alte ocazii: cu natura nu te poți pune. Ce ne dă Dumnezeu  trebuie să primim, ori vrem ori nu vrem și acest lucru e valabil mai ales în agricultură. Eu am avut producție – atât la grâu cât și la  porumb – foarte bună; mai bună ca la alții care se consideră… „creierul“ agriculturii moderne. Eu, ce am avut  de livrat, am livrat, așa cum au fost prețurile peste tot. În plus, anul acesta am plantat o livadă de pomi fructiferi: peri, meri. Sunt niște soiuri de pomi de mare productivitate – când vor fi pe rod; am ami planta și o suprafață mare de căpșuni. În agricultură sunt într-adevăr investiții mari și nu întotdeauna recolta este pe măsura așteptărilor: câteodată este… una caldă, una rece. Și asta deși am utilaje agricole de mare performanță cu care fac lucrările, aspect ce contează foarte mult în domeniu alături aspectul de a avea buni  profesioniști.
– Cum estimați că veți încheia acest an?
– Am încheiat anul – chiar dacă de fapt mai sunt două zile, calendaristic vorbind – așa cum am prevăzut; dar mai avem bani de primit de la unii beneficiari. Se confruntă toată lumea cu lipsa banilor dar… asta-i situația.
– Ne puteți spune, succint, ce lucrări veți avea în execuție pentru anul 2014?
– În primul rând vom continua, cum e și firesc, cu execuția lucrărilor începute și prevăzute a se continua în 2014, chiar să fie finalizate în 2014. Suntem în faza de atribuire a trei contracte de lucrări care au fost câștigate în urma unor licitații publice. În acestă perioadă de iarnă ne pregătim de aprovizionarea de forțe de muncă și utilaje; nu când dăm startul începerii lucrărilor să căutăm în stânga și-n dreapta după ce ne trebuieApoi la noi nu lipsește instructajul, care se face cu sfințenie, îl respectăm. Noi, ca forță de muncă, avem în jur de 300 de angajați, pe diferite categorii de personal, începând de la muncitori necalificați și până la ingineri.
– Revenind la faptul că e iarnă, că se așteaptă zăpada. Spuneați mai devreme că, privitor la utilajele de deszăpezire, ați avut solicitare mult mai mică față de forța de catre dispune firma dumneavoastră. Am reținut bine?
– Da, așa este. Eu dispun de un număr mult mai mare de utilaje performante pentru deszăpeziri față de cât am avut solicitarea. Am avut solicitare de 28 de utilaje și am și contracte încheiate cu acesta firme, pentru deszăpezire. Am contracte cu cu Autostrada A1 – pe sectorul Pecica-Dumbrava și cu restul drumurilor județene din județ. Eu, din momentul ce le-am pus la dispoziție utilajele respective, de drumuri răspund beneficiarii, adică de dirijarea utilajelor. Eu asigur utilajele și materialul antiderapant și celelalte; în rest ei sunt răspunzători.
– Și cu materialul antiderapant cum stați, dacă veni vorba?
– Stăm bine: am 172 de tone  clorură de calciu și aproximativ 8 000 de tone de sare. Trebuie să precizez însă că nu e bătută-n cuie această cantitate, adică să se consume sau să nu se consume; totul depinde de factorii meteorologici. Dar uite că nu vine iarna cu zăpadă și o lună deja a trecut.
– Și pentru că am ajuns la finalul discuției noastre, cu ce gânduri încheiați acest an?
– În primul rând vreau să le urez  tuturor angajaților mei multă sănătate, numai bucurii, fericire și prosperitate. Anul în care vom intra foarte curând să le aducă belșug pe masă și tot ce-și doresc. Aceleași gânduri bune le transmit și tuturor colaboratorilor și beneficiarilor noștri și vreau să închei cu tradiționala urare de „La mulți ani!“.

Recomandările redacției