Întotdeauna vor exista păcăliți și ,,păcălitori”

0
520

Unii oameni sunt foarte creduli şi întotdeauna va exista cineva pregătit să profite de naivitatea acestora. De câțiva ani buni citim sau auzim la știri povești despre tot felul de înșelăciuni. Fie că vorbim de metoda ,,accidentul”, care este arhicunoscută sau de cele cu soldații americani ,,văduvi” de pe facebook, sau cu mailurile primite de la ,,franțuzoaica bolnavă de cancer” care dorește să –și doneze averea, scopul este același, de a însela persoanele vulnerabile. Cu toate că s-a tot spus în mass media să avem mare grijă la asemenea fenomene, oamenii sunt naivi în continuare, iar hoții se ,,smecheresc” pe zi ce trece, cautând noi metode prin care să profite de semenii lor. Acum a apărut o altă metodă de fraudă în rândul semenilor noștri.

Înșelătoria pusă la cale pe Facebook de un tânăr de 32 de ani, din București, a lăsat cel puțin 11 gălățeni fără aproape jumătate de milion de lei, conform Antena 3. Metoda a fost relativ simplă și bine pusă la punct. Bărbatul le promitea păgubiților ca îi va lua în afacerea pe care pretindea că o va deschide sau că îi va recompensa din profitul pe care îl va obține. Individul a fost reținut într-un final de polițiști, însă instanța l-a plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

În perioada iulie 2020 – septembrie 2021, a pus la cale mai multe infracțiuni alături de alți 16 suspecți care l-au ajutat să-și ducă planurile la bun sfârșit. Victimele erau racolate de pe rețele sociale.

”Am fost contactat de un escroc care se ocupa numai de închirieri de bunuri și le dădeam, venea, le ducea direct în amanet și după aia nu mai știam de el. Mi-a închiriat un sistem audio pe prezumția că ar fi un patron de la un local”, povestește una dintre persoanele înșelate.

În aceste cazuri  paguba nu a fost deloc mică ci ,,undeva la 10 mii de lei”

O altă afacere propusă era deschiderea unei terase, iar cooptarea se făcea cu bani pentru cumpărarea celor necesare.

”M-a rugat un coleg să-l ajut sa scoată niște bani de la un CAR. Eu îl giram…că o sa vezi tu cine e Marius, că o sa vezi tu că o să fii mulțumit, că am să fac, că am să dreg și după o perioada de timp au început să-mi vină plicurile acasă cu citații că nu plătește, că a girat titularul. Voia sa deschidă o terasă și îi trebuiau bani”, povestește o altă persoană, în cazul căreia paguba a fost de peste un miliard de lei.

În aceste noi cazuri 11 oameni au depus reclamații la politie pe numele suspectului.

De-a lungul istoriei au fost întotdeauna păcăliți și ,,păcălitori”. Iar unele înşelăciuni au fost atât de îndrăzneţe încât sfidează realitatea, putând fi uşor respinse ca pură ficţiune. Astfel, cu mulți ani în urmă, pentru a obţine o pensie alimentară de la fostul ei soţ, o femeie a inventat nici mai mult nici mai puțin decât  o ,,persoană”. A reuşit să facă rost de actele pentru care avea nevoie să demonstreze existenţa unui copil. A făcut rost chiar şi de mostre ADN de la copilul său real, iar când în timpul unui proces judecătorul i-a cerut să vină cu copilul, aceasta a dus un copil de doi ani pe care l-a răpit practic dintr-un magazin. Înşelătoria a fost descoperită în cele din urmă, iar femeia a ajuns la închisoare, conform publicației Historia. Și cazul nu este singular. Cu toate că exemplele de înselătorie sunt extrem de multe, oamenii continuă să creadă, influențați uneori de câștiguri rapide sau de stări emoționale puternice. În concluzie întotdeauna vor exista hoți și persoane vulnerabile, deoarce naivitatea umană nu poate fi oprită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.