Intoxicarea cu monoxid de carbon poate duce la situații extreme, mai ales în perioada rece a anului.
În anul 2020, zece persoane au fost răpuse, iar 22 de persoane au ajuns să stea pe muchie de cuțit, în urma neglijării regulilor de siguranță în utilizarea surselor de încălzire, dar și nu numai. Intoxicarea poate fi cauzată atât în urma folosirii aragazului, racordurilor neetanșe la sistemul de evacuare a gazelor arse ale centralelor termice și ale sobelor, cât și de coșurile de fum colmatate și de anumite defecțiuni la sobe.
Anul curent a adus patru victime ale aceleiași neglijențe în județele Arad, Sibiu și Mureș.
Îndemnăm arădenii să fie mai prudenți, în special în perioada aceasta a anului, deoarece gazele sunt extrem de periculoase și pot provoca pagube ireversibile.
În cazul în care presupuneți o posibilă intoxicare cu monoxid de carbon, vă sugerăm să apelați la 112 și să ieșiți la aer curat.
Din păcate, majoritatea deceselor survin în timpul nopții, atunci când, intoxicarea poate fi fatală și nu se reușește apelarea salvării la timp. Se recomandă aerisirea frecventă a încăperilor, consultarea unui specialist o dată la câteva luni, nu numai în toamnă-iarnă, pentru evitarea oricărui accident de acest fel.
O altă recomandare e să nu lăsați copiii nesupravegheați, să nu folosiți aragazul cu scopul încălzirii locuinței și să vă asigurați că aveți sistem de aerisire al gazelor în bucătăria sau în încăperea unde se află aparatele consumatoare de combustibili gazoși.

Recomandările redacției