Cu riscul de a nu interesa pe prea multă lume, informăm populația Aradului că orga care va fi amplasată pe scena mare a Filarmonicii de Stat a fost adusă în urmă cu puține momente. Într-o societate, așa cum se pretinde a fi cea a orașului nostru, în care cultura reprezintă o prioritate, aducerea orgii la Arad trebuie să constituie un motiv de mândrie și interes. Este un vis împlinit, după mai bine de o sută de ani.

O istorie aparte

În urmă cu mai bine de o sută de ani, în 1910, arădenii și-au dorit pentru clădirea care va adăposti Palatul Cultural și unde își desfășoară activitatea Filarmonica de Stat din Arad, o orgă impresionantă, la fel cum aveau marile orașe culturale europene ale vremii. „Arădenii au reușit să strângă atunci suma de 16.000 de florini de aur. Există un tabel contabil în care este specificată fiecare persoană și cu ce sumă a contribuit. Izbucnirea Primului Război Mondial a făcut însă ca toți banii strânși pentru achiziționarea orgii să ajungă la văduvele de război, orfani sau nevoiași“, ne spune Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.

Orga va fi adusă pe bucăți, pentru a nu perturba activitatea concertelor și va fi ansamblată pe scena mare a filarmonicii. Astăzi au sosit primele elemente, iar întreaga orgă se estimează că va fi adusă până în luna iulie a acestui an.

Prețul orgii se ridică la peste jumătate de milion de euro, iar firma de la care a fost achiziționată este din orașul maghiar Pecs. Firma este una de tradiție în construirea de orgi, fiind una dintre cele mai apreciate din întreaga lume.

 

Recomandările redacției