Vineri, la sediul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontieră Arad, inspectorul șef al I.T.P.F Oradea, chestor de poliție Marin Bondar, a prezentat principalele rezultate înregistrate în anul 2017, la nivelul județului Arad,  din domeniile de activitate specifice.  De menționat că, în anul 2017, numărul migranților depistați la frontieră a crescut de cinci ori față de anul 2016.  Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad este structură subordonată Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, fără personalitate juridică, având zona de competenţă teritorială la nivelul judeţului Arad, cu limită frontiera de stat a României.  Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad este o structură operativă care are  următoarele atribuţii și desfăşoară activităţi de colaborare cu Sectoarele Politie de Frontiera de pe raza judetului Arad: S.P.F.Curtici, S.P.F.Nadlac, S.P.F. Turnu și S.P.F. Vărșand.  „Atribuțiile Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad sunt executarea de ac­țiuni proprii pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, susținerea activităților specifice derulate la nivelul sectoarelor de pe raza județului Arad, sprijinirea prin structuri specializate a șefilor de sectoare pe linia pregătirii personalului din subordine și analizarea tuturor solicitărilor privind desfășurarea de lucrări sau activități în zona de frontieră. În ceea ce privește atribuțiile sectoarelor, acestea sunt de supraveghere și control a frontierei”, a declarat  Marin Bondar, inspectorul șef al I.T.P.F. Oradea.
Aproape 8 milioane de
persoane au tranzitat
frontiera arădeană
În cursul anului 2017, prin punctele de frontieră de pe raza de competență a I.T.P.F. Oradea au tranzitat frontiera  aproximativ 14.000.000 persoane (din care peste 7.914.240 persoane la nivelul județului Arad și 6.085.760 persoane descoperite la nivelul județului Bihor), cu aproximativ 9% mai puțin decât în anul anterior. Această scădere se justifică prin faptul că tot mai mulți călători preferă să tranziteze România prin punctele de trecere aeroportuare, în detrimentul celor rutiere. În acest an nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 191 de persoane, înregistrându-se astfel o scădere de 20 % faţă de perioada similară a anului anterior, când au fost aplicate 327 refuzuri de intrare. Principalul motiv de refuz al intrării în ţară a fost că nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil.  În această perioadă, au fost depistaţi la frontieră 370 urmăriţi general (din care 307 descoperiți în punctele de trecere de la nivelul județului Arad), pe numele carora erau emise mandate de arestare.
Mai puține mijloace de transport
La mijloace de transport, traficul în anul 2017 a cunoscut de asemenea o scădere cu aproximativ 9%, ajungând la peste 5.800.000 autovehicule care au tranzitat frontiera prin punctele de trecere din cadrul I.T.P.F. Oradea (din care peste 3.459.820 mijloace de transport la nivelul județului Arad și 2.340.180 la nivelul județului Bihor), din care 60% autoturisme, 32% automarfare și 8% alte autovehicule.
Tehnologia folosită pe post de călăuză
În anul 2017, în zona de competenţă a ITPF Oradea au fost depistate 2.758 persoane implicate în migraţia ilegală (din care 2.203 descoperite la nivelul județului Arad și 555 persoane descoperite la nivelul județului Bihor), atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei. Se remarcă o creștere semnificativa  a numărului de persoane depistate pe linia migrației ilegale pe parcursul anului 2017, comparativ cu anul 2016, când au fost depistate 604 persoane. „În ceea ce privește migrația, în anul 2017, în zona de competență a inspectoratului au fost depistate 2.758 de persoane implicate în migrație ilegală. În comparație cu anul 2016, când am avut 604 persoane, e o diferență foarte mare; anul 2017 s-a caracterizat printr-un exod al migranților. Marea lor majoritate provin din centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări. Din păcate, în apropierea zonei noastre de competență, în municipiul Timișoara există un astfel de centru și o cauză a faptului că am avut atât de mulți migranți care au acționat la frontieră este și acest centru care se găsește în apropierea județului Arad”, susține Marin Bondar.
La frontiera verde au acționat un număr de 1.040 persoane (din care 668 desco­- perite la  sectoarelor de pe raza județului Arad și 372 persoane descoperite în zona de competenţă a județului Bihor), faţă de anul 2016 când au acţionat un număr de 185 persoane, iar 1.196 persoane au fost reținute în cooperare cu autoritățile de frontieră maghiare (din care 1.074 in zona de competentă a judeţului Arad). În ceea ce priveşte cetăţenia, transfugii provin din Irak, Siria, Iran, Afganistan, Pakistan, Libia etc. În P.T.F.-urile din zona de competență a I.T.P.F. Oradea, au fost descoperite 33 cazuri cu 425 care au încercat să iasă ilegal din România (din care 383 descoperite in PTF-urile de la nivelul județului Arad și 42 persoane descoperite la nivelul județului Bihor). Totodată, au fost descoperite, atât la frontiera verde, cât și în P.T.F.-uri, 63 de cazuri în care migranții au fost facilitați de către 87 de călăuze.
Modurile de operare la frontiera verde sunt: deplasarea cu mijloace de transport în comun sau taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile, ori de diverse detalii de planimetrie (ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată, alte căi de comunicație), în general pe timp de noapte, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră; deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor; deplasarea pe jos din Ungaria spre frontiera cu România.
În cazul persoanelor ascunse în autovehicule, au fost găsite persoane ascunse în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelo sau în locașuri special amenajate; persoane ascunse pe osiile semiremorcilor; persoane ascunse sub/în bagaje, în autoturisme sau în tren. În cazul persoanelor care s-au sustras de la controlul de frontieră, modalitatea de acțiune a fost deplasarea pe jos spre Ungaria pe contrasens sau pe lângă coloana de automarfare, pe sensul de ieșire din țară.
Țigări și tutun confiscate
Având în vedere faptul că frontiera asigurată de I.T.P.F. Oradea are particularitățile unei frontiere interne a Uniunii Europene, fenomenul infracțional al traficului ilicit cu produse din tutun, prezent în zona de responsabilitate, se datorează în special existenței diferenţelor de preţuri dintre state, persoanele acționând atât pe sensul de intrare cât și pe sensul de ieșire. În anul 2017, la nivelul județului Arad , au fost confiscate 3.845.740  ţigarete, (3.713.140 în punctele de trecere a frontierei iar 132.600 pe comunicații), capturile de țigarete înregistrând un trend substanțial ascendent (cantitatea confiscată este de peste cinci ori mai mare faţă de cea din anul 2016).
Trafic cu autovehicule
furate
Un alt domeniu al infracţionalităţii transfrontaliere, pe lângă cele prezentate anterior, îl reprezintă traficul internaţional cu autovehicule furate. În anul 2017, poliţiştii de frontieră din cadrul  I.T.P.F Oradea (Arad și Bihor) au depistat în punctele de trecere a frontierei un număr de  68 autoturisme şi patru utilaje care erau semnalate ca fiind furate. Statele de provenienţă care predomină sunt Italia, Germania, Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Polonia, Suedia, Norvegia, Slovacia, Austria şi Portugalia, iar tipurile de autoturisme: autoturisme de lux, în special S.U.V. dar şi o gamă largă de utilaje de construcţii.
Claudia Gavra

Recomandările redacției