Așa cum deja publicul s-a obișnuit, cu prilejul Zilelor Aradului, instituțiile de cultură  locale își vor deschide porțile cu programe speciale pentru arădeni.Dar care este oferta pentru doritori?

Complexul Muzeal Arad – Palatul Cultural, Muzeul de Artă și Sala „Clio“

Complexul Muzeal Arad deschide, cu ocazia Nopții Albe a Instituțiilor de Cultură, expoziția Științele Naturii, care prezintă fauna și flora caracteristice judetului Arad în diorame restaurate și reamenajate de Camelia Patko cu sprijinul Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, prof. Iuliana Rotaru. Expoziția poate fi vizitată în Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor, între orele 19.00 – 24.00.

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” va avea și ea porțile deschise între orele 19.00-24.00. Secțiile „Împrumut carte copii“ și  „Împrumut carte adulți“ vor sta la dispoziția publicului cu expoziții și pentru obișnuitul schimb. Secția  „Împrumut carte copii“ va avea un program special constituit din povești și jocuri. În  Sala „Astra”, începând cu ora 19.00 și până la ora 21.00 se vor proiecta filme de foarte  scurt metraj. În această noapte,  secțiile bibliotecii vor face  înscrieri  gratuite pe baza cardului de identitate. Înainte de Noaptea Albă a Instituțiilor de Cultură, secțiile bibliotecii vor funcționa după un program normal de lucru, respectiv între orele 8.00 – 16.00, iar Sala de lectură „Kölcsey” între orele 9.00 – 17.00.

Clădirea Preparandiei

Preparandia Română este o clădire declarată monument istoric de Ministerul Culturii și Cultelor. Imobilul se află  pe strada Preparandiei, nr. 13. Preparandia a fost prima școală pedagogică românească din Transilvania. În prezent, clădirea găzduiește Muzeul Învățătorului și în Noaptea Albă a Instituțiilor de Cultură va fi deschisă între orele 19.00 și 24.00.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad prezintă vineri, 23 august 2019, de la ora 21.30, în cadrul Nopții Albe a Instituțiilor de Cultură spectacolul „Totul despre femei” de Miro Gavran, în regia lui Felix Crainicu. Piesa are o structură inedită, în cadrul căreia cinci povesti de viață – toate despre femei – alternează și interacționează. Într-un melanj unic, „Totul despre femei” aduce o poveste de iubire, una de carieră și una de prietenie, plus un conflict puternic stârnit de trei fetițe la grădiniță. Adăugăm o luptă plină de gelozie între respectabilele nanogenare îndragostite și imaginea este completă.

Teatrul de Marionete

La Teatrul de marionete are loc vineri, 23 august 2019, de la ora 19.30 spectacolul interactiv „Jocuri magice“, în regia lui Titus Jucov. Povestea este despre prietenie, despre bucuria vieții, este o lecție despre cum să învățăm să socializăm, să descoperim frumosul din noi și din ceilalți.

Cinematograful Arta

Vineri, 23 august, de la ora 21.45, în cadrul Zilelor Aradului, în grădina de vară a Cinematografului Arta va fi proiectată comedia franceză care va fi lansată în cinematografele din România în aceeași zi, „Secretul lui Raoul Taburin“. Filmul este o adaptare a romanului grafic realizat de Jean-Jacques Sempé, regizată de Pierre Godeau, după un scenariu semnat de Guillaume Laurant (Amélie și A Very Long Engagement).

Cinematograful din Grădiște

La cinematograful din Grădiște va fi proiectat, vineri, 23 august 2019, de la ora 19.00, unul dintre cele mai îndrăgite filme românești pentru copii, „Veronica“ în regia Elisabetei Bostan. Generaţii întregi de spectatori au crescut cu aventurile Veronicăi, o fetiţă drăgălaşă şi zvăpăiată care trăieşte într-o casă de copii şi care învaţă ce înseamnă prietenia, bunătatea, înţelepciunea şi curajul. Filmul „Veronica“ aduce pe marele ecran o distribuţie de excepţie, din care fac parte Lulu Mihăiescu, Vasilica Tastaman, Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Angela Moldovan şi George Mihăiţă, o coloană sonoră a maestrului Temistocle Popa, dar şi costume impresionante care îi fac pe spectatori să retraiască basmele copilăriei. Așadar doritorii au o mulțime de opțiuni culturale în această zi.  De menționat este și faptul  că intrarea va fi liberă la toate instituțiile care participă la Noaptea Albă.

Recomandările redacției