scientaConstantin Tălmaciu, prim-flautist al Orchestrei Filarmonicii din Arad şi membru al faimoasei Wiener Residenz Orchester din Viena, s-a alăturat sâmbătă scriitoarei Lia Faur pentru a oferi arădenilor, la intrare în primăvară, un regal de muzică clasică şi poezie de dragoste. Aşadar, puţin după ora 19.00, în librăria „Scienta” de pe strada Vasile Alecsandri se auzeau deja primele note din Sarabanda lui Bach. „Bach este foarte important pentru noi, muzicienii. «Nicio zi fără Bach!» , cum s-ar spune.”, a mărturisit Tălmaciu. Cât despreLia Faur, aceasta a început cu „Cine moare?”, de Pablo Neruda, un poem care „poate fi o Ars Poetica pentru fiecare dintre noi”, „un poem de dragoste pentru o viaţă fericită”. Flautul a fost apoi intermediar pentru compoziţii de Beethoven, Mozart, Bizet, Honegger, Vivaldi şi Vasile Jianu, în timp ce poeta a citit poezii de Nichita Stănescu, Rilke, Ştefan Augustin Doinaş şi selecţii din ultimul ei volum, „Poeme pentru fluturi bolnavi”.

Evenimentul nu s-a încheiat totuşi fără a se aduna şi citi bileţelele pe care cei prezenţi au notat versuri originale şi fără extragerea celor câştigătoare la tombola organizată de librărie. CD-urile oferite de Constantin Tălmaciu au intrat astfel, de 1 martie, în posesia unor doamne şi domnişoare.

Cu ocazia acestei serate (în sensul prim al cuvântului), Lia Faur a lansat şi o invitaţie pentru următoarele evenimente pregătite prin proiectul „Voluntari pentru cultură”, proiect la care parteneri sunt Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UVVG şi librăria „Scienta”, iar patroana, Diana Engler, a urat  tuturor „o primăvară mai frumoasă decât toate celelalte!”.

 

 

Recomandările redacției