Interviu cu Ioan Nuțu Herbei, primarul comunei Moneasa

primarul Ioan Nutu Herbei primaria comunei moneasa platforma pentru elicoptere caminul cultural din ranusa– Domnule primar, spuneți-ne cum a fost anul care s-a încheiat de câteva luni, pentru dumneavoastră?
– Anul 2013 pentru mine a fost într-o mică măsură bun, dar pe de altă parte mai puțin bun deoarece nu am avut realizări așa cum aș fi vrut eu. Nu am avut susținere din partea Consiliului Județean chiar dacă am avut mai multe adrese și solicitări în legătură cu sediul primăriei. De asemenea, am mai solici­tat fonduri pentru Căminul Cultural din Moneasa, însă nu am primit. Pentru a vă arăta că nu exagerez cu nimic, chiar acum mergem împreună să vedeți cum arată Căminul Cultural din satul Rănușa, nici într-un grajd de animale nu arată în acest fel. Un aspect foarte important este faptul că nu am primit nici un ban. Tabăra internațională din Moneasa este închisă de un an de zile și se află în administrarea CJA, i-am rugat să o redeschidă și să o dea în administrarea Consiliului Local Moneasa, răspunsul a fost unul clar ,,Cine credeți că va vota așa ceva“?, vă dați seama că investiția în această tabară a fost de miliarde și lumea care vine în stațiune mă întreabă mereu de ce această tabără este închisă, iar eu ridic din umeri și le spun că este în administrarea CJA. Eu mă gândesc că îi vor schimba destinația, dar mi s-a mai spus că în Sstațiunea Moneasa nu se vor mai face investiți, doar în Cabana Căsoaia. Din cauză că nu se vor mai aloca bani pentru modernizare o stațiune cu tradiție precum Moneasa o să ajungă să se închidă chiar sub ochii noștri.
– Domnule primar, până la urmă, partidul din care faceți dumneavoastră parte este la guvernare. Asta ar trebui să fie un argument în plus pentru a atra­ge finanţări. Sau nu?
– Da, așa este,  însă mă mai descurc din fondurile proprii, am depus un proiect la Ministerul Dezvoltării care cuprinde modernizarea străzilor, podețelor, rigolelor și am spe­ran­ța că acest proiect va fi aprobat. Am început în satul Rănușa, vom pava în jurul Bisericii Ortodoxe, tot în anul acesta din fondurile proprii voi renova sediul primăriei. Iar cu Căminul Cultural din satul Rănușa mă mai gândesc ce voi face. Acolo, în orice caz este nevoie de investiţii destul de consistente pentru a face o clădire funcţională şi utilă, potrivit actualelor standarde.  În această vară vom începe construcția unei capele care va fi în incinta Cimitirului Ortodox din Moneasa, și această investiție va fi tot din fonduri proprii, deoa­rece nu mai stau la mila nimănui.
– Cum credeți că ar trebui să arate Stațiunea Moneasa?
– Stațiunea Moneasa nu mai este ce era odată.  Trebuie să pornim de la această stare de fapt. Chiar dacă ea nu convine şi nu este un aspect de care vrem să vorbim! Dar dacă evităm la infinit acest subiect nu înseamnă că problemele nu există. În primul rând, aici este vorba de promovare adică avem nevoie de reclamă și aceasta se poate realiza numai prin activități susţinute şi care să fie ca un magnet pentru pu­blic. În anul 2012 și 2013 s-au desfășurat în stațiune cinci festivaluri, care au atras un număr mare de turiști. În anul 2014 vom avea un festival dedicat copiilor, în perioada 30 Mai – 1 Iunie, când este Ziua Mondială a Copilului. La acest festival așteptăm un număr care ne-am dori să depășească 400-500 de copii de diferite vârste din județul nostru, chiar și din alte județe, oferindu-le pachete promoționale de cazare și masă. Am luat deja legătura cu ISJ Arad, rugăndu-i să facă ei invitația școlilor. Vă dați seama că toate acestea sunt costisitoare, iar cheltuielile se fac din fondurile Primăriei.   Bani de care noi nu dispunem pentru că nu prea sunt în buget, aşa cum am dori şi cum ar merita toţi aceşti copii. Totuşi, cred că vom reuşi să ducem la bun sfârşit acest proiect. De aceea,  pe această cale vreau să mulțumesc agenților economici și persoanelor fizice pentru înțelegerea de achitare a taxelor și impozitelor locale. Toate acestea au  făcut să avem un procent de colectare de 97%, aceasta dovedește că avem o foarte bună colaborare  cu aceștia. În această perioadă facem curățenie prin parcuri, toaletare de pomi și arbori de pe marginea drumului județean folosind o autospecială cu scară pe care o avem în dotare.
În concluzie, Moneasa se confruntă cu problemele pe care le au mai toate administraţiile locale din România şi aiurea de oriunde din lume: aceea a unor fonduri care niciodată nu sunt suficiente. Totuşi se observă că unele lucruri au început să se mişte, chiar dacă nu la nivelul la care  se doreşte. Unul dintre marile atuuri pe care Moneasa poate şi trebuie să mizeze este aceea a revigorării staţiunii balneoclimaterice, dar şi a acti­vităţii turistice. Este o „cheia” care poate des­chide poarta succesului…

Recomandările redacției