Un sondaj de opinie realizat recent în Basarabia, la comanda Realitatea Tv şi Timpul.Md, dovedeşte încă o dată, dacă mai era cazul, că locuitorii din acea parte a Moldovei, situată între Prut şi Nistru, se zbat între Europa şi Rusia. Aruncând o privire asupra rezultatelor acestui sondaj, nu putem să nu remarcăm că Vladimir Putin, „ţarul” de la Moscova este mult mai bine văzut decât liderii ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană şi din lume şi decât preşedintele României. Dacă ar fi să aleagă între integrarea în NATO şi neintegrare, cei mai mulţi locuitori ai provinciei se pronunţă împotriva alianţei nord-atlantice. La fel stau lucrurile şi când se pune problema între a alege între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan sau de a recunoaşte că vorbitorii de română sunt sau nu români.

Din punctul meu de vedere, aceasta este o consecinţă a faptului că politicienii care au condus România după Revoluţie nu s-au preocupat suficient de situaţia de peste Prut, o zonă furată de Stalin şi păstrată în afara graniţelor României chiar şi după destrămarea URSS. De fapt, ce să mai vorbim, dacă primului preşedinte al României post-revoluţionare i se  datorează într-o anumită măsură faptul că există două state româneşti, în loc de unul singur. Pentru că le-a ţinut isonul ruşilor, Ion Iliescu va trebui să răspundă în faţa istoriei, la fel cum ar trebui să răspundă şi cei care nu au făcut nimic pentru ca România să devină mai atractivă decât Rusia pentru basarabeni. Actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, a dat dovadă că este mult mai interesat de soarta Moldovei de dincolo de Prut, a întreţinut şi întreţine relaţii de prietenie cu politicienii de acolo, a sprijinit procesul de democratizare din zonă, a devenit un adevărat ambasador al basarabenilor în relaţiile cu NATO şi Uniunea Europeană şi chiar a vorbit despre faptul că Unirea trebuie să fie următorul proiect de ţară al României. Pentru această declaraţie a fost şi mai este încă criticat, oponenţii săi acuzându-l că nu a procedat corect din punct de vedere politic. Total greşit. Atunci când este vorba despre recuperarea unui bun furat, nimeni nu trebuie să se teamă că ar putea deranja anumite sensibilităţi.

Cu toate că în ultimii ani, după cum spuneam, România a fost mai prezentă în spaţiul basarabean, se pare că acest lucru nu este suficient. Presa de limbă rusă este mult mai puternică decât cea de limbă română şi pe cale de consecinţă, mesajele anti-unioniste ajung mult mai uşor la ţintă. De asemenea, implicarea din punct de vedere economic a României nu este suficientă, aşa că nu ne rămâne decât să sperăm că autorităţile de la Bucureşti vor decide să se implice mai mult.

  • A.Pop spune:

    Foarte bine ca politicienii romani „nu se preocupa suficient” de ce se intampla peste Prut. Datoria lor este sa se ocupe de problemele Romaniaei. De cele ale Republicii Moldova sa se preocupe politicienii lor. Alta tara, alta natie. Toate sondajele (independente !) arata ca majoritatea populatiei din Republica Moldova nu doreste o unire cu Romania. Daca s-ar face un sondaj similar si in Romania, ar fi foarte probabil ca nici majoritatea romanilor nu doresc unirea cu Republica Moldova, vazand dintr-un astfel de eveniment potential numai si numai dezavantaje.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției