Am avut ocazia să văd, de-a lungul timpului, multe arestări televizate şi multe încarcerări transmise în direct. Două personaje, extrem de cunoscute în întreaga ţară, mi-au rămas în memorie, Adrian Năstase şi Gigi Becali. Primul, fost prim-ministru al României, probabil cel mai bun premier de după Re­voluţie, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, fost ministru de Externe, profesor universitar, un om extrem de cult. Mulţi l-au catalogat însă ca fiind un personaj arogant, ceea ce în politică este un defect major. Acesta a fost şi unul dintre motivele care l-au făcut să piardă alegerile prezidenţiale din 2004 şi în cele din urmă să ajungă la puşcărie. A crezut că lui nu o să i se poată întâmpla una ca asta şi s-a purtat ca atare. Pe de altă parte, Gigi Becali, un om care a ajuns cunoscut datorită faptului că a investit bani la Steaua, cea mai iubită echipă de fotbal din ţară, este extrem de credincios, uneori chiar face paradă de credinţa sa, a ajutat extrem de mulţi români aflaţi în nevoie, dar a reuşit să-şi creeze şi multe antipatii din cauza faptului că vorbeşte uneori fără el, înjură ca la uşa cortului bărbaţi şi femei deopotrivă şi jigneşte cu o uşurinţă ieşită din comun.
Dacă Adrian Năstase a fost băgat la puşcărie pentru o găinărie, pentru că alte fapte despre care vuia presa nu au putut fi dovedite, Becali a încasat-o pentru schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, operaţiune care i-a permis să-şi construiască o avere estimată la un moment dat la sute de milioane de euro. Spre deosebire de ceilalţi inculpaţi din dosar, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Marelui Stat Major, generalul Dumitru Cioflină, Gigi Becali a fost condamnat la un an în plus de închisoare, din cauză că a făcut ceea ce ar fi făcut orice om, i-a prins pe hoţii care i-au furat maşina şi i-a speriat puţin, fiind condamnat astfel cu suspendare într-un alt dosar. Sigur a încălcat legea şi atunci, dar cred că pedeapsa aplicată a fost prea dură, după părerea mea. În ceea ce priveşte schimbul de terenuri, dacă a fost făcută o escrocherie, toţi cei implicaţi trebuie să plătească.
Spre deosebire de Năstase, la Gigi Becali m-a impresionat, pot spune, modul în care a primit sentinţa. Cu demnitate. A ieşit din birou, a vorbit cu presa, a spus, după cum era de aşteptat, că nu se consideră vinovat, a mai vorbit despre faptul că cinci judecători de la Înalta Curte l-au achitat şi doar trei l-au condamnat, argument care din punctul meu de vedere nu stă în picioare, şi a promis că se predă de bunăvoie, ceea ce a şi făcut, spre deosebire de Adrian Năstase, care s-a împuşcat, apoi a fost scos pe targă şi dus la un spital, poate-poate întârzie inevitabilul. Deşi mulţi îl considerau un bufon, după modul în care se comporta uneori, alţii spuneau despre el că nu este cu toate acasă, Becali a dat dovadă că este un bărbat puternic. Sunt sigur că perioada petrecută în spatele gratiilor îi va prinde bine, ajutându-l să-şi domolească instinctele care nu-i făceau deloc cinste. Iar când va ieşi, notorietatea şi simpatia de care se va bucura vor fi şi mai mari, la fel cum s-a întâmplat, în mod cu totul şi cu totul neaşteptat şi în cazul Năstase, care a pozat într-o victimă a lui Băsescu.

  • dorinaavramut spune:

    Cel mai profund adevăr al existenţei umane : Fiecare Adam pe Eva(Cuvântul,Energia, Duhul Sfânt) lui piere.

    „Tuturor acelora care fac rău cu voia lor lui Lady UTA, le urez cu res­pect următoarele:Să nu vadă niciodată un apus frumos de soare fără să nu-l mănânce limba şi gleznele; să nu aibă parte de o femeie decât dacă bate mătănii spre Mecca şi face incantaţii zeului vântului, Eol; când vrea să-l citească pe Emi­nescu să i se împleticească limba şi să nu găsească sarea la masă; să-i fie rău când îi e bine; să caute în neştire strada Poetului şi să dea mereu de strada Abatorului; să aştepte cu o umbrelă deschisă preventiv inaugurarea fântânii artezene de pe Mureş, cântând balada ciobanului care şi-a pierdut turma; să-i vină soacra în vizită şi să nu plece şase luni; să-şi încurce proprii copii cu ai vecinului; să stea cocoţat pe turla Bisericii Roşii şi să ceară ploaie pentru culturile de primăvară; să vrea să meargă pe un stadion de fotbal şi să ajungă întotdeauna la Bodega „Broasca săltăreaţă.“ Să vi­seze rufe-ntinse şi să vorbească prin somn, recitând din cartea de telefon. Gata!”- Petre Don, „Blestem din dragoste de Lady UTA”

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției