A trecut mai bine de un an de la pandemie. În toată acestă perioadă cei care au fost în linia întâi, au fost fie aplaudați, fie huliți. Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, personalul medical  aflat în spitale, dar și în sectorul serviciilor de asistență în general, au dus o luptă cu un ucigaș necunoscut pâna atunci.

După cum spuneam, asistentele, medicii și alți lucrători din domeniul sănătății au fost fie omagiați ca „veritabili eroi”, fie criticați în toată acestă perioadă.

Fie că sunt considerați ,,îngeri” sau ,,demoni”,  cadrele medicale au dus o luptă incredibilă în condiții greu de imaginat, confruntându-se cu lipsa echipamentelor de protecție, încă de la debutul pandemiei.

Tocmai din acest motiv, multe cadre medicale au dorit să se protejeze, atât pe ei cât și familiile lor. Frica de necunoscut și lupta cu un virus nou,a determinat multe cadre medicale să-și depună demisia. Conform biroului de presă de la Spitalul Județean Arad, la începutul pandemiei 40 de angajați, dintre care 31 de cadre medicale, și-au depus inițial demisia sau dosarul de pensionare. Dintre aceştia 14 erau medici. Ulterior aceștia și-au schimbat opțiunile, rămânând în linia întâi, pe baricade. Astfel în Arad, doar cinci cadre medicale  au părăsit spitalul, aceștia fiind la limită de vârstă pentru pensie. Cu toate că în țară au fost demisii în lanț, cadrele medicale arădene au rămas pe poziții, reușind să salveze mii de vieți.

De multe ori lucrătorii din sistemul medical au protestat împotriva lipsei echipamentelor de protecție, care i-a făcut extrem de vulnerabili în fața virusului. Chiar dacă au fost cazuri de acuzații grave la Arad,  la adresa unor medici,  în urma unor decese din saloanele Covid, cadrele medicale continuă să-și facă datoria în condițiile din România, în care spitalele se confruntă cu multe lipsuri.

,,Ucigașul nevăzut” a luat aproape 1000 de vieți …

 Reamintim că de la începutul pandemiei în Arad s-au îmbolnăvit 23.751 și s-au vindecat 22.777 de arădeni, conform DSP Arad.  

Din păcate avem un număr de 958 persoane decedate până la această oră în județul Arad.

Peste 90.000 de arădeni imunizați

O altă controversă a pandemiei o reprezintă vaccinarea. Păreri sunt pro și contra și la acest capitol.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizate 92.881 persoane cu prima doză, iar doza de rapel a fost administrată unui număr de 79.178 persoane. Tot de la începutul programului de vaccinare au fost raportate 24 cazuri de reacție post vaccinare, conform Nucleului Județean de Coordonare a Activităților de Vaccinare Arad.

 

Recomandările redacției