manualeIntroducerea manualelor digitale pentru elevii claselor I şi II este considerată ca fiind o măsură pripită de către sindicatele arădene din învăţământ. „Nu suntem împotriva progresului, dar România nu se regăseşte în secolul XXI, ci mai degrabă într-unul al contrastelor. Introducerea manualelor noi, aşa-zise digitale, este cam grăbită din partea Ministerului Educaţiei pentru că nu s-a ţinut cont de realitate. Copiii de la ţară ar trebui să se urce prin copaci ca să prindă un semnal de internet. Mai întâi trebuie să aşezăm o infrastructură din punct de vedere tehnic. Învăţământul nu este doar pentru elevii din mediul urban, ci şi pentru cei din mediul rural. Noi, ca şi cadre didactice, trebuie să formăm nişte abilităţi pentru copii. Muşchii mâinii, care sunt foarte importanţi, nu se pun în funcţiune decât prin lucrat. Apoi, degeaba copilul are electricitate la şcoală, când acasă el este nevoit să citească la lumina lumânării. În România secolului XXI mai există case în care lumina este asigurată de lumânare“, ne-a declarat profesoara Maria Buruc, liderul Sindica­tului Liber din Învăţământ Arad.
Conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I până la finalizarea licitaţiei pentru noile cărţi şcolare digitale. Prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli.
Ministerul Educaţiei Naţionale este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor şcolare şi a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care aceştia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, de un act educaţional modern, eficient, adaptat realităţilor şi nevoilor societăţii contemporane. Pentru ca şcoala românească să poată oferi elevilor acele cunoştinţe, abilităţi şi competenţe necesare unei integrări rapide şi eficiente în viaţa economică, socială şi culturală, este esenţial ca procesul de înnoire şi adaptare la exigenţele europene a manualelor şi a programelor şcolare să continue cu celeritate.
În judeţul Arad există aproape o mie de clase pentru cei 19.510 de elevi înscrişi în învăţământul primar. „Manualele vechi sunt în stare destul de bună pentru elevii claselor  I şi a II-a. Situaţia aceasta de tranziţie nu va dura însă foarte mult, deoarece banii de la minister vor ajunge în scurt timp la Inspectoratul Şcolar pentru achiziţionarea manualelor noi de la editurile care au câştigat licitaţia“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad. De men ţionat că IŞJ a primit un buget de achiziţie pentru manualele de clasa I de 12.930 lei.

Recomandările redacției