Județul Arad a fost afectat, zilele acestea, de inundații în mai multe zone, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din gospodării. Pompierii Detașamentului Arad au intervenit, marți după-masa pentru a evacua apa din mai multe gospodării și de pe drumuri în satul Gura Văii, care aparține din punct de vedere administrativ de comuna Pleșcuța.

În această după-amiază, în urma ploilor, o stradă din Frumușeni situată într-o zonă mai joasă a fost, din nou, inundată, mai multe gospodării fiind afectate. Detașamentul Arad a intervenit cu modulul de pompare de mare capacitate, doi ofițeri și șapte subofițeri.

Președintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a dispus în urmă cu câteva minute închiderea drumului județean dintre Frumușeni și Aluniș, pentru că viitura a distrus o parte din șosea, respectiv un podeț. „Circulația este imposibilă în zona afectată. O echipă a Consiliului Județean este la fața locului, o parte din drum a fost distrusă total, podețul este luat de apă. Fac un apel la arădeni să folosească rute alternative, pentru că aici circulația este blocată. Vom închide drumul cu bariere și vom semnaliza participanților la trafic că nu pot folosi acest traseu”, a declarat Iustin Cionca.

Amintim că, în urmă cu nicio săptămână, apele și-au făcut de cap în comuna arădeană Brazii. Nicuşor Vesa, primaru comunei Brazii, a făcut o primă evaluare a zonelor şi gospodăriilor afectate de fenomenele meteorologice care au avut loc în data de 26 iulie 2018: precipitaţii abundente, scurgeri ale apelor de pe versanţi şi revărsarea Văii Sighişoara. „Aşteptăm Comisia de evaluare pentru a stabili cu exactitate valoarea pagubelor generate de inundaţii pentru a putea trimite solicitările Guvernului României. Acţiunile de evaluare a pagubelor de către administraţia locală continuă şi la această oră în localitatea Mădrigeşti”, a declarat Nicuşor Vesa. Acesta a ţinut să le mulţumească cetăţenilor comunei, Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Brazii, ISU şi tuturor celor care s-au implicat în gestionarea situaţiei. Localităţile afectate sunt: Brazii, Mădrigeşti, Buceava şi Iacobini. La nivelul comunei au fost identificate un total de 16 gospodării inundate, inclusiv anexe, patru podeţe de lemn, trei poduri de beton, patru punţi, 1,3 km de drum judeţean (DJ 708), 0,5 km drum comunal. De asemenea, au fost afectați trei kilometri de reţea apă potabilă în satul Mădrigeşti, 30 de fântâni, dintre care 25 în satul Mădrigeşti şi cinci în satul Buceava şi două puţuri apă potabilă în satul Iacobini. Inundaţiile au afectat şi aproximativ 70 de hectare de teren arabil, plus fâneţe, în toate cele patru localităţi.

Claudia Gavra

Lucian Șerban

Recomandările redacției