respiratie_corecta_fericire_libertateMai puțin stres, mai multă vitalitate. Îți sună imposibil de realizat? Ei bine, se poate, dacă înveți să-ți controlezi respirația.
Cine s-ar fi gândit că felul în care tragi aerul în piept și apoi îl dai afară poate contribui la menținerea sănătății? Ba chiar poate ajuta la obținerea unui abdomen plat, a unei siluete armonioase. Iată că specialiștii nu au pierdut din vedere asta și au ajuns la concluzia că buna oxigenare a plămânilor este un adevărat panaceu.

►Mai trage-ți sufletul!

Poate că ai auzit asta, dar niciodată nu i-ai înțeles sensul cu adevărat. Ai observat, de la o vreme încoace, că e ceva în neregulă cu tine? Ai insomnii, te simți obosită, nu ai chef de nimic, nici digestia nu mai funcționează, amețești ușor… Și după ce urci și numai câteva trepte, gâfâi și îți trebuie un pic să… îți tragi sufletul. Ei bine, nu respiri cum trebuie! Când organismul nu-și primește doza necesară de oxigen, îți dă de veste. Un om normal inspiră și expiră până la de 30.000 de ori în fiecare zi. Iar ritmul de viață trepidant face ca respirația să devină accelerată. Urmarea? Nu mai folosim decât o treime din capacitatea plămânilor! Astfel, nu mai primim suficient oxigen și toxinele nu se mai elimină. Pe de altă parte, dacă respirăm rar, calm, profund, beneficiem de un echilibru de invidiat. Și, dacă până la 40 de ani mai e cum mai e, de aici încolo devine chiar important să ne ascultăm inima, la propriu. Și să ne mișcăm mai mult! Căci respirația este în strânsă legătură cu ritmul cardiac. Indiferent de vârstă, ideal ar fi să mergem zilnic măcar 3 km pe jos și să completăm asta cu ore de înot, alergare ușoară sau alt sport, ocazional.

DACĂ ȚII LA TINE…

…învață să respiri! Știu, sună ciudat. Totuși, dacă respiri numai pe nas, îți privezi plămânii de sănătate. Nici să respiri doar pe gură nu e bine. O respirație corectă înseamnă și buna vascularizare a creierului, fără de care oboseala și amețelile îți fac probleme. Până și viața sexuală are de suferit: ejacularea precoce la domni și întârzierea sau lipsa orgasmului la doamne pot fi consecințe ale unei respirații incorecte. Specialiștii spun că ar trebui să respirăm profund cam de 10 ori pe minut. Or, noi facem asta de vreo 18 ori, superficial. A respira profund înseamnă să tragi aer adânc, până îl simți în abdomen, apoi
să-l dai afară lent pe tot. Adică să simți cum se umflă burta, nu pieptul, când respiri.

Sursa:  Unica.ro

Recomandările redacției