serbiaÎnvăţătorii arădeni se luptă pentru limba română în şcolile din Serbia, în localităţile cu populaţie majoritar românească. Peste 1600 de elevi români care locuiesc în Serbia şi-au manifestat dorinţa să studieze limba română în şcoli, însă fosta conducere a Ministerului Educaţiei din Serbia nu le-a ascultat rugămintea. „Nu Serbia, ci un ministru i-a umilit pe părinţii şi copiii români în octombrie 2009 când anunţa cu ci­nism în conferinţă de presă că nu există copii interesaţi să înveţe limba română în şcolile din Serbia, tocmai când pe biroul lui erau zeci de tabele cu cereri şi când din zeci de şcoli din Serbia, zeci de profesori urmaseră cursuri de limbă română ca să poată preda elevilor limba maternă română. România şi o lume întreagă a rămas cu un gust amar. După 2012 se spera că astfel de demnitari nu vor mai face de râs Serbia. Ne-am înşelat. Nu Serbia, ci vreun demnitar a stopat în martie 2013 în judeţele Branicevo, Pomoravski, Podunavski şi regiunea Belgrad ancheta în rândul elevilor care doresc să studieze limba română după ce în judeţele Bor şi Zajecear au solicitat oficial acest lucru 1617 elevi. Nu Serbia, ci fostul ministru al educaţiei a schimbat cu reacredinţă legislaţia în iulie 2013 încât să nu mai fie cine să le predea limba română celor 1617 elevi care au reuşit să îşi depună cererile la conducerea şcolilor. Nu Serbia, ci vreun funcţionar i-a pus în septembrie 2013 pe cei 1617 elevi care optaseră din martie pentru limba română să aleagă între informatică şi limba maternă. Refuz să cred că în Serbia cei care vor să înveţe limba ma­ternă nu mai au voie să înveţe informatica!“, susţine Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.
În acest sens, Asociaţia Învăţătorilor i-a scris ministrului Educaţiei din Serbia despre problemele cu care se confruntă elevii români exprimându-şi totodată încrederea în rezolvarea lor.
„Şi în România sunt unii care nu iau uneori în serios dreptul la învăţarea limbii materne. Împre­ună cu preşedintele unei comunităţii a sârbilor din România am identificat două grupuri de elevi de etnie sârbă pentru care în anul trecut statul român nu a plătit învăţător de limbă sârbă. I-am adus la cunoştinţă acest lucru ministrului român al educaţiei la congresul din acesată vară. În România elevilor de etnie sârbă li se dau abecedare în limba sârbă tipărite în România sau în Serbia. Vă mai informez că în ultimii 9 ani milioane de elevi români de ciclul primar au avut pe bănci manuale de istorie în care există o pagină privind momente pozitive din istoria sârbilor şi o pagină privind sârbii din România“, se mai arată în scrisoarea învăţătorilor.

Recomandările redacției