Aproape că am scăpat de țânțari și de muște, că ne confruntăm cu alte insecte cel puțin la fel de enervante. O nouă invazie de insecte le face viața grea arădenilor: Tigrii platanilor. Sunt niște insecte de 4 – 6 milimetri lungime care pișcă destul de bine și care, în plus, atacă zi și noapte, provocând iritații ale pielii.

Arădenii s-au plâns că insectele le-au pătruns, în număr mare, chiar și în case. La Timișoara, însă viața e și mai grea deoarece insectele, care în mod normal parazitează doar platanii, de unde și numele lor, au început să învețe să mănânce și din alte specii, astfel că au ajuns vizibile în mai toate spațiile verzi.

Corythuca Ciliata (Tigrul Platanului) este o insectă înrudită cu ploșnițele, doar că are o dimensiune mult mai mică. Aparatul bucal e dotat pentru a înțepa, iar în mod natural găsim aceste vietăți pe partea inferioară a frunzelor, pe nervuri, unde pot suge seva.

Tigrul Platanului nu atacă doar frunzele ci, odată ajunse în contact cu pielea umană, înțeapă încercând să se hrănească. În plus, mai arată specialistul, simplul contact cu excrementele insectelor sau cu părți din ele sunt iritante.

La om produc o mușcătură care se manifestă printr-o mică pată roșie, însoțită de mâncărime, iar uneori durere sau bubițe. Senzația de mâncărime poate dura câteva zile și poate fi foarte intensă, în special la copii, însă nu au fost constatate până în prezent cazuri în care să fie afectată sănătatea victimelor înțepăturilor de tigri.

Recomandările redacției