Orașul la începutul unui nou mandat ,văzut în oglinda PRO URBE.

M-am oprit deseori și le-am privit, am plecat mai departe,  fără să le sesizez oribilul. De mult ce le-am privit, îmi păreau normale, doar făceau parte din peisajul urban arădean. Mai târziu, după ce am revenit de undeva, dintr-o plimbare, bunăoară de la Gyula, altă dată am poposit la Sibiu, și iar acasă la Arad, la întoarcere, privirea mea s-a împiedicat tot de oribilitățile fixate pentru veșnicie , parcă.

Aradul îmbătrânește urât, se prăpădește, tot ce-i frumos se maculează, tot ce-i trainic se mărunțește-n timp și cade, gropile din asfalt se înmulțesc și capacele de canal se adâncesc cu fiecare reasfaltare. Relicvele istorice, cele importante și încărcate de istorie, la fel și celelalte, pe care cresc buruieni  la streașină sunt sub protecția proceselor de revendicare, și este interzisă intervenția până la sentința definitivă. La Teatrul Vechi și Palatul Cenad, pe partea care se vede din balconul Primăriei, iarba din jghiab o admiră tot CLM-ul.  După fiecare campanie electorală, din toate discursurile, angajamentele și promisiunile candidaților, nu s-a realizat nimic semnificativ în domeniul urbanismului, cu o  consecvență ce frizează absurdul, – EU LE-AM PRIMIT AȘA, LE VOI PREDA NESCHIMBATE CELUI CE MĂ URMEAZĂ, în campania viitoare. Iar astăzi toate, cu o vechime de ani,  zac uitate în centrul orașului.

Hai să analizăm câteva cazuri, ce nici în visele cele mai urâte nu se pot vedea. Oare la Gyula, (le vecinii noștri), ori în centrul Parisului, ori în Sibiu, există în imediata apropierea  „KM- O” o asemenea minune. Un closet ce stă să se dărâme singur, ocupat de șobolani, cu gratiile în loc de uși, deschise vraiște. Câte campanii electorale a supraviețuit, și câți candidați au promis că vor face ordine? Priviți fotografia nr.1, restul de imagini pe varianta virtuală a ziarului.

Vă prezint o cabină telefonică, într-o stare ce nu comportă nici o explicație. Este un caz aparte, care demonstrează faptul că dacă ceva nu aparține direct administrației municipale, nu are legătură nici cu CLM-ul, cu aleșii noștri, atunci „acel ceva” poate arăta mizerabil, poate degrada imaginea orașului, și este tolerată, pentru ce? Cine tolerează asemenea monstruozitate? Am reluat cazul acesta atunci când am observat că s-a atașat și un coș de gunoi!!! În rest există telefon, există cabina fără geamuri, are gunoi, poliție avem de două feluri, trec pe Bulevard funcții peste funcții, și nimănui nu-i pasă. Oare cum să-și explice turiștii cazul? Fotografia nr.2 , restul pe virtual.

Există spații verzi amenajate, în centru, lângă Policlinica Mare, în paralel cu Bulevardul, cu borduri în regulă, și o cultură de scaieți , spini și buruieni, ce ascund vederii mașinile parcate. Stradă circulată. Zona cu spațiile verzi aparține cui? Adică nu aparține, că dacă ar aparține, măcar un covor de iarbă verde era semănat și îngrijit. Priviți fotografia nr.3, buruienile există, de râsul lumii, în centrul orașului, într-o parcare, între cele două bulevarde importante, într-o zonă pe unde n-au trecut niciodată membrii CLM. Aceleași buruieni au fost moștenite de fiecare echipă de noi aleși. Oare se schimbă ceva în mandatul acesta?

Recomandările redacției